Kultura

Razumljive pesmi za nerazumljive čase

Več kot sto pesmi o ljubezni, potovanju v neznano in poeziji sami.

Pri Beletrini je te dni izšla unikatna antologija pesmi za najstnike »Pesem sem«, s katero želi založba mladim približati poezijo.

Več kot sto pesmi, ki so nastale v zadnjih petdesetih letih, sta iz zakladnice domače in svetovne literature izbrala univerzitetni profesor slovenistike dr. Igor Saksida in pesnik Aleš Šteger, nagajivo knjigo, ki poezijo tudi oblikovno približuje novi generaciji, je oblikovala Maja Licul, subtilne fotografije pa je prispevala Marjeta Marinčič.

Pesmi o ljubezni, pesmi o potovanju v neznano ter pesmi o poeziji sami, z dodanimi dialogi med Saksido in Štegrom, ki so ob pesmih oblikovani kot sms sporočila, napeljujejo bralca k premišljevanju poezije, mu odpirajo horizonte in vzbujajo skomine. Avtorja sta se med drugim potrudila vzpostaviti tudi most med poezijo in besedili sodobne glasbe, tako da sta ob nekaterih pesmih zapisala tudi dele glasbenih besedil, ki se vsebinsko spogledujejo.

Izbrane pesmi so dostopne in očarljive, mnogopomenske in zapomljive, pesmi za vsakdanjo, čim bolj pogosto in preprosto rabo.

Antologija je brez dvoma svojevrstno, novo in vznemirljivo popotovanje po poteh in razpotjih sodobne poezije. Zbirka ponuja pestro bralno doživetje za mladega bralca in vse njegove starejše bralne sopotnike.

 

O avtorjih zelo na kratko

Dr. Igor Saksida (1965) je predavatelj na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in v Kopru. Njegov raziskovalni opus s področja zgodovine in teorije mladinske književnosti in didaktike književnosti dopolnjujejo učbeniki in vsestranski angažma na področju promocije knjig za otroke in mladino. Je tudi avtor uspešnice Kla kla klasika z raperjem Rokom Trkajem.

Aleš Šteger (1973) je pesnik, pisatelj, urednik in generator številnih knjižnih in kulturnih pobud. Z več kot tridesetimi prevedenimi izvirnimi knjigami in številnimi nagradami je eden mednarodno najbolj uveljavljenih slovenskih avtorjev. Leta 2017 je postal redni član Nemške akademije za jezik in pesništvo.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGBeletrina
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button