Kultura

Slovenski dnevi knjige v Mariboru tudi v fizični obliki

Slovenski dnevi knjige v Mariboru po aprilski spletni izvedbi prehajajo še v fizično obliko. Danes bo na Grajskem trgu znova zaživel knjižni sejem, v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) bodo postavili knjižno razstavo, v MMC Kibla pa zagnali večerni literarni program.

“Kot smo zapisali že aprila, ob svetovnem dnevu knjige – časi, ki jih živimo, so drugačni. Takšna je tudi izvedba letošnjega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki že vse od leta 1997 poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor in v partnerskem sodelovanju s številnimi akterji, ki delujejo na področju knjige,” je izpostavila koordinatorka festivalskega programa Petra Kolmančič.

Aprila, ko tradicionalno poteka ta festival, so izvedli prvi del programa. Ta je potekal v obliki spletnega knjižnega sejma in drugih spletnih aktivnosti. Drugi del programa pa se bo začel danes in trajal do sredine prihodnjega tedna. Po besedah Petre Kolmančič so se tako odločili, “saj v vseh nas vre silna želja, da se končno tudi v živo družimo s knjigami, literarnimi ustvarjalkami in ustvarjalci ter založniki”.

Obširen program na mnogih lokacijah in z veliko gosti

Program obsega knjižni sejem v živo s spremljevalnim programom ter predstavitvami založb na Grajskem trgu in spletni knjižni sejem. Del programa je tudi večerni literarni program na različnih mestnih prizoriščih ter nekatere tradicionalne literarne akcije festivala.

Na Rotovškem trgu bodo na Literarni postaji Mariborske knjižnice gostili letošnjega osrednjega gosta festivala, pesnika, publicista in urednika Andreja Brvarja. V MMC Kibla pa pripravljajo tri večerna branja. Danes bodo gostili pesnico in igralko Sašo Pavček, pesnika in prevajalca Esada Babačića, pesnika, kritika in urednika Zorana Pevca. Poleg navedenih bodo gostili tudi aktualnega nominiranca za kresnika in Cankarjevo nagrado, pisatelja Sebastijana Preglja.

Na literarnem dogodku z naslovom Vrnitev mariborske proze bo založba Litera v ponedeljek predstavila nova prozna dela štirih avtorjev, ki bodo brali iz treh novih romanov in zbirke kratkih zgodb. Nastopili bodo Tomo Podstenšek, Kristina Kočan, Franjo H. Naji in Peter Rezman.

Cikel dogodkov v Kibli bodo zaključili v sredo z literarnim večerom LGBT+ poezije z gostjo Suzano Tratnik in odprtim literarnim mikrofonom.

V UKM sta Jerneja Ferlež in Borut Gombač pripravila knjižno in fotografsko razstavo z naslovom Pod črto. Na dvorišču Vetrinjskega dvora pa bo potekal junijski večer slamovske poezije z gostom Gregorjem Kosijem.

Program med drugim ponuja tudi vsakoletno knjižno in bralno akcijo humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor Podarimo knjigo in besedo. Članice združenja bodo s knjigami obiskale Sončkov bralni klub, Varstveno delovni center Polž v Rušah in Dom starejših občanov Tezno.

Pripravili so tudi vsakoletni tradicionalni literarni maraton mariborskih literatov, ki bo potekal v obliki sobotne matineje na odru knjižnega sejma.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button