PotovanjeVideo

Spakiraj kufre in pojdi v tujino

Na Štuku se je odvil že tradicionalni sejem Kako v tujino?

Gotovo poznaš koga, ki je študiral v tujini ali pa tam opravljal prakso. Te je že prepričal, da greš tudi ti? Študij, delo in prostovoljstvo v tujini ti omogočajo različne organizacije, zato hitro izpolni prijavo.

Pri tej odločitvi ti lahko pomaga Študentski mednarodni informacijski center oz. ŠMIC, ki vsak semester organizira sejem Kako v tujino?, na njem pa se predstavijo študentske organizacije in društva, ki na različne načine ponujajo možnost potovanja čez mejo.

 

Kakšne so moje možnosti?

Najbolj znana možnost, da del svojih obveznosti opravljaš v tujini, je Erasmus+ izmenjava. Omogoča ti, da študiraš ali opravljaš prakso na eni izmed 500 tujih univerz, s katerimi Univerza v Mariboru (UM) omogoča izmenjavo, hkrati pa spoznavaš nove ljudi, kulturo in širiš svoja obzorja. O Erasmus+ projektu boš največ izvedel v Mednarodni pisarni UM, ki se nahaja na Rektoratu UM.

Če te bolj zanima delo v tujini, se lahko obrneš na organizacijo Nomago, ki mladim omogoča delo v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Veliki Britaniji in tudi na Novi Zelandiji. Z njihovo pomočjo najdeš delodajalca in vsaj za tri mesece odpotuješ na izbrano destinacijo. Če ti pa bolj diši prostovoljno delo, lahko informacije najdeš na Zavodu Voluntariat ali Pekarni Magdalenske mreže. Prvi organizira krajše tabore in daljša prostovoljstva za mlade do 30. leta starosti, ki te bodo popeljali po celem svetu, Pekarna pa sodeluje v Evropski solidarnostni enoti (ESE).

Kako v tujino marec 2019 - Informiranje pri stojnici | Prostovoljstvo v tujini je odličen način za pridobivanje mehkih veščin, novih izkušenj in širjenje obzorij.
Kako v tujino marec 2019 - ekipa IAESTE | Krajša potovanja ti v obliki konferenc, tečajev in izobraževanj nudijo številna mednarodna društva.
Kako v tujino marec 2019 - Odpotuj v ZDA | Odpotuješ lahko tudi čez lužo.
Kako v tujino marec 2019 - Publika | Dekleta so odgovarjala tudi na vprašanja, ki so jih preko spleta postavili obiskovalci.

  Seveda se tvoje možnosti za potovanje na zaključijo tukaj, ampak ti društva, kot sta AEGEE in IAESTE ponujajo obisk konferenc, tečajev in izobraževanj. AEGEE je ena največjih študentskih evropskih organizacij, ki združuje vse študijske smeri, IAESTE pa se osredotoča le na tehniške in naravoslovne smeri.

   

  Kaj pravijo izkušeni popotniki?

  Na dogodku je potekala okrogla miza, na kateri so izkušene popotnice študentom predstavile svoje izkušnje. Doktorica pravnih znanosti in docentka na Pravni fakulteti UM Petra Weingerl je študij po diplomi nadaljevala na Univerzi v Oxfordu, nekaj časa pa je v Angliji preživela tudi Tanja Unverdorben, ki pravi, da se je tam počutila odlično. Inja Strašek v tujini ni iskala študija, ampak se je s sošolci medicine odpravila na humanitarno odpravo v Afriko, ki je bila naporna v vseh pogledih, vendar hkrati pozitivno nepozabna. Na kar dve Erasmus+ izmenjavi pa je odšla Barbara Arcet, ki je strukturirano Nemčijo zamenjala za sproščeno Španijo in občutila velik kulturni šok. Čez lužo pa se je na poletno delo odpravila Jana Lončarič in nam zaupala, da jo je v ZDA najbolj motila »segrej in pojej« hrana.

  V študentskih letih je možnosti za življenje v tujini resično na pretek, tvoja naloga je le, da zbereš pogum, najdeš pravo destinacijo in organizacijo ter se po nabiranje izkušenj odpraviš čez mejo.

   

   Urška KUR
   Urška KUR
   Nejc VEHOVEC

  Urška Jakopin

  Urednica

  Sorodni članki

  Back to top button