NovicePotovanje

Slovenske železnice z današnjim dnem uvajajo nove vozovnice

Slovenske železnice z današnjim dnem uvajajo imenske pavšalne vozovnice, ki bodo veljale za vožnjo po celotnem železniškem omrežju na razdaljah nad 20 kilometrov. Mesečna bo stala 65 evrov, letna pa 520 evrov, kar je pet odstotkov manj od cen vseslovenskih vozovnic, ki veljajo za prevoz z vlaki in avtobusi, so sporočili iz SŽ. Uvajajo še druge novosti.

Ministrstvo za okolje, prostor in energijo je 1. junija uvedlo ugodne vseslovenske vozovnice, ki veljajo za prevoz z vlaki in avtobusi. S ciljem dodatnega spodbujanja trajnostne mobilnosti je podalo soglasje tudi k spremembam potniške tarife SŽ, in sicer za vse tiste potnike, ki za prevoz uporabljajo samo železniški promet, so navedli v Slovenskih železnicah (SŽ).

Potniki, ki za svoje vožnje uporabljajo le vlake, bodo tako imeli od danes na voljo še ugodnejša potovanja, so poudarili.

Tudi povratne relacijske vozovnice za razdalje nad 80 kilometrov po navedbah SŽ prehajajo v pavšalne in omogočajo neomejeno število voženj v enem dnevu na celotnem območju Slovenije. Cena povratne pavšalne vozovnice SŽ bo znašala 14 evrov.

Tarifna lestvica kilometrskih razdalj, ki je podlaga za izračun cen vozovnic, bo poenotena s tarifno lestvico Integriranega javnega potniškega prometa (IJPP). Vozovnice za vlak bodo na isti relaciji od enotnih vozovnic IJPP cenejše v povprečju za pet odstotkov.

Starostna meja za nakup otroških vozovnic s 50-odstotnim popustom se dvigne z 12 na 15 let, osnovnošolska vozovnica za posamezno šolsko leto pa bo veljala celo leto, vključno s poletnimi počitnicami. Za pridobitev te vozovnice ne bo več potrebno potrdilo o vpisu, temveč le osebni dokument.

Mesečna povratna osnovnošolska vozovnica nad 20 kilometrov bo stala 32 evrov, polletna 160 evrov, letna pa 256 evrov.

Tedenske, mesečne, polletne in letne prehajajo v pavšalne vozovnice

Novosti so predvidene tudi v ponudbi abonentskih vozovnic, ki omogočajo neomejeno število voženj na celotnem območju Slovenije in veljajo za drugi razred vseh vrst vlakov.

Tedenska vozovnica za razdalje nad 40 kilometrov prehaja iz relacijske v pavšalno vozovnico SŽ, njena cena bo 32 evrov. Mesečna povratna vozovnica nad 20 kilometrov prav tako prehaja iz relacijske v pavšalno vozovnico SŽ. Cena imenske vozovnice bo znašala 65 evrov, neimenske pa 85 evrov.

Tudi polletna in letna vozovnica nad 20 kilometrov prehajata iz relacijske v pavšalno vozovnico SŽ. Cena imenske vozovnice za polletje bo znašala 325 evrov, cena neimenske pa 425 evrov. Cena imenske vozovnice za celotno leto bo 520 evrov, neimenske pa 680 evrov.

Tedensko imensko vozovnico in mesečno enosmerno imensko vozovnico se ukinja.

Nakup vozovnic SŽ po novih cenah je na voljo od danes naprej.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button