PotovanjeTehnologija

Mobilno gostovanje v EU

Kadar potujete po EU lahko prosto gostujete po domačih cenah.

Pri prestopu meje v EU boste prejeli sporočilo vašega operaterja o stroških gostovanja in o politiki poštene uporabe.

 

Gostovanje kot doma

Pri uporabi mobilnega telefona zunaj domače države v katerikoli državi EU vam ni več potrebno plačati dodatnih stroškov gostovanja. Kar pomeni, da za uporabo storitev plačate enako ceno, kot bi jo plačali doma.

Ta pravila veljajo za:
  • klice (na mobilna in stacionarna omrežja),
  • pošiljanje sporočil SMS,
  • za podatkovne storitve v tujini in
  • dohodne klice ali sporočila SMS.

Vaš operater vam bo tako zaračunal oziroma odštel storitve gostovanja iz količina domačega tarifnega načrta oz. paketa. Pri vseh novejših mobilnih paketih s storitvami gostovanja je prevzeta možnost gostovanja kot doma. Navedena možnost je namenjena ljudem, ki občasno potujejo zunaj države v kateri živijo, delajo oz. študirajo. Ni pa namenjena stalnemu gostovanju.

 

Politika poštene uporabe

Pri navedenem gostovanju ni količinskih omejitev za klice in sporočila SMS, vendar pa veljajo pravila in omejitve za uporabo podatkov glede na vrsto pogodbe, ki ste jo z operaterjem sklenili. Tako boste ob nerazumno veliko količini podatkovnega gostovanja po domači ceni morali plačati pribitek za podatkovno gostovanje, ki bo enak veleprodajni (po vsej EU) cenovni kapici za prenos podatkov, ki znaša 6 EUR na 1 Gb podatkov leta 2018 + DDV. Cene se bodo tako z vsakim 1. januarjem postopno zmanjševale vse do leta 2022 na predvideno ceno 2,5 EUR/Gb.

Opozoriti pa je potrebno na situaciji:
  • kadar ima uporabnik zelo poceni prenos mobilnih podatkov na enoto (manj kot 3 EUR/Gb leta 2018), lahko operater omeji prenos podatkov pri gostovanju in
  • kadar ima uporabnik paketne storitve z neomejenim prenosom podatkov.

Pri navedenima primeroma se omeji količina podatkov za prenos glede na izračun tako, da se cena mobilnega paketa (brez DDV) deli z veleprodajno cenovno kapico za gostovanje (6 EUR/Gb). Operater mora, pri navedenima primeroma, uporabnika vnaprej obvestiti o tej omejitvi in ga opozoriti, ko je ta mejna vrednost dosežena.

Navedene omejitve stroškov gostovanja veljajo enako za uporabnike predplačniških kartic. Če mobilni operater uporabi količinsko omejitev gostovanja kot doma za prenos podatkov, mora biti ta omejitev najmanj količina, ki se izračuna tako, da se dobroimetje na predplačniški kartici deli s 6 evri, čim uporabnik začne uporabljati storitve podatkovnega gostovanja. Uporabnik ima na voljo količino podatkovnega gostovanja, ki jo je plačal vnaprej. Dobroimetje lahko dokupi med gostovanjem v tujini.

Operater lahko spremlja in preverja uporabo gostovanja v 4-mesečnem obdobju. Če uporabnik v navedenem obdobju porabi več časa za gostovanje v tujini kot za domačo uporabo, lahko operater od uporabnika zahteva pojasnilo. Nadalje mu lahko začne operater zaračunavati pribitek za uporabo storitev gostovanja. Pribitki (brez DDV) so omejeni, in sicer:

  • 3,2 centa na minuto klica,
  • 1 cent na SMS in
  • 6 EUR na 1 Gb podatkov.

Pravila EU o gostovanju kot doma pa se ne uporabljajo za klice ali sporočila SMS v drugo državo EU ali državo zunaj EU iz domače države. Enako velja kadar kličete ali pošiljate SMS v državo zunaj EU med gostovanjem v EU. Gostovanje (zlasti podatkovno) zunaj EU je lahko drago, zato se preden odpotujete le pozanimajte pri vašem operaterju o cenah gostovanja.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGEurope Direct Podravje
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button