Tehnologija

15 let iPhona – kako je ta majhna napravica spremenila svet?

29. junija 2007 je na police trgovin prispel prvi iPhone. Šest mesecev pred tem ga je Steve Jobs na prvi predstavitvi označil za izjemno "internetno komunikacijsko napravo". Javnost ga je takrat le debelo gledala, 15 let pozneje pa ta izraz iPhonu in njegovim dosežkom morda dela celo krivico. iPhone je resnično spremenil svet.

“Prebojna internetna komunikacijska naprava”

Pred 15 leti je Apple izdal prvi iPhone. Ta majhna naprava je spremenila naša življenja, način kako komuniciramo drug z drugim, kako delamo, kako se zabavamo in kako uživamo. Čeprav so bili ljudje ob njegovi prvi predstavitvi skeptični, pa danes večina iPhone uporablja prav za komunikacijo na internetu.

Internetna komunikacijska naprava je nekaj, kar uporabljamo za pošiljanje sporočil, mailov, Facebook, Instagram, TikTok in mnoge druge aplikacije, preko kaaterih ostajmo povezani. In seveda se vse dogaja preko interneta.

Oblika in dizajn iPhona je namenjena prav temu. So dovolj majhni, da jih lahko pospraviš v žep in dovolj močni, da so učinkoviti kot kak računalnik. Applovo vodstvo se je v intervjuju spomnilo na tiste pomembne dogodke izpred 15 let.

Kaj pripravljajo ob 15-obletnici?

Ob 10-obletnici je Apple predstavil iPhone X. Ta je imel kar nekaj novosti: nov design, izjemno zmogljiv čip, vključeval je nove geste, predstavil pa je tudi Face ID. Pet let kasneje Apple ne pripravlja nič tako spektakučarnega. Govorice namreč kažejo na izid iPhona 14 in njegovih Pro ter Max različic, ki bi naj bile precej podobne iPhonu 13.

iPhone 14 naj bi imel A15 bionski čip, nekoliko izboljšane kamere in dizajn, ki smo ga že vajeni. iPhone Pro pa se vrača k dizajnu prvega iPhona s pravokotnimi robovi, sprednja kamera pa bo v obliki ležeče male črke i.

Hkrati pa bodo predstavili tudi nadgradnjo svojega operacijskega sistema iOS 16. Ta bo prinesel velike spremembe domačega in zaklenjenega zaslona. Tega boš lahko končno prilagodil popolnoma po svojem okusu z widgeti, ki bodo prikazovali obvestila in informacije po tvoji meri.

Izbiral boš lahko tudi med več zaklenjenimi zasloni, ki bodo prilagojeni glede na Focus način, ki si ga izbral. Če boš izbral Focus za delo, boš lahko obvestila omogočil le službenim mailom. Če boš na počitnicah, boš na zaklenjen zaslon lahko dovolil le obvestilom tvoje družine.

Uredništvo DOSTOP.si / Inc., 9to5Mac
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button