Zdravje

7 stvari, za katere se verjetno sekiraš, ko je čas za ginekološki pregled

Ginekološki pregled ni najbolj prijetna stvar na ženskem seznamu, vendar ga bo slej ko prej morala obiskati vsaka. Zate imamo nekaj nasvetov, ki ti bodo olajšali ta dogodek in pomagali, da bo vse skupaj nekoliko manj stresno.

Pred obiskom ambulante se opomni, da je ginekolog zdravnik in strokovnjak, zato bo poskrbel, da ti bo karseda prijetno. Ginekološki pregled naj ne preraste v zgodbo o strahu in neprijetnih občutkih še preden se karkoli zgodi, ampak zdravniku zaupaj, da bo vse skupaj opravil strokovno in nežno.

Ginekološki pregled med tistimi tedni v mesecu

Ne odpovej obiska, če si nepričakovano dobila menstruacijo. Ginekologi so videli že vse, tudi menstrualno kri, zato te v tem času ne bodo zavrnili. Če prihajaš zaradi nerednih ali močnih krvavitev, te bo zdravnik brez težav pregledal. Menstruacija predstavlja težavo le, če ginekolog preverja okužbo, kot sta klamidija ali gonoreja.

Urejanje gozdička

Čeprav se sama morda počutiš neprijetno zaradi poraščenosti tam spodaj, pa doktor tega sploh ne bo opazil, zato ni treba, da te ginekološki pregled prisili k boleči depilaciji. Zdravnika veliko bolj zanima zdravje tvoje vagine kot pa njen izgled.

ginekološki pregled, obisk ginekologa, pregled, ginekolog, zdravnik, pregled pri ginekologu, PAP bris, kako poteka pregled pri ginekologu, menstruacija in ginekološki pregled, menstruacija
Pomembno je, da dobro skrbiš za intimno higieno. Vsak dan od sprednje proti zadnji strani dobro umij vse med sramnimi ustnicami. Če želiš preprečiti neprijeten vonj, ne uporabljaj sredstev za umivanje, ampak se v dnevu raje večkrat preobleci.

Pretirano osveževanje

Normalno je, da se pred pregledom stuširaš in preoblečeš, vseeno pa ne skrbi preveč, kakšen je vonj tam spodaj. Sploh pa ne pretiravaj z dišavami. Ginekolog vsak dan pregleda mnogo pacientk, zato normalen vonj tvoje vagine ne bo izstopal. Prav tako naj te ne skrbi izcedek, razen, če se njegova količina, barva ali vonj spremenijo. Take stvari nujno povej ginekologu, ki bo preveril, ali gre za okužbo.

Pogovor o najbolj osebnih vprašanjih

Pomembno je, da svojemu ginekologu zaupaš vse, kar te teži. Morda je najbolje, da si pred obiskom pripraviš seznam vprašanj, da česa ne pozabiš vprašati. Če se ti zdi, da te zdravnik priganja ali pa ne posluša, je čas, da ginekologa zamenjaš. Pogovarjala se bosta o tvojih intimnih in občutljivih predelih, zato je njegova naloga, da to spoštuje.

Spolna aktivnost

Ginekolog je edina oseba, pred katero pa res ne smeš skrivati svojih spolnih navad. Ne glede na to koliko in kakšne partnerje imaš, ter kako neprijetno je o tem govoriti. Le tako bo namreč lahko dobro opravil svojo delo. Veliko deklet ima napačno predstavo, da se vse spolno prenosljive bolezni kažejo z vidnimi simptomi. Mnoge se lahko razširijo znotraj vagine, z oralnim seksom pa lahko pride tudi do okužbe žrela.

ginekološki pregled, obisk ginekologa, pregled, ginekolog, zdravnik, pregled pri ginekologu, PAP bris, kako poteka pregled pri ginekologu, menstruacija in ginekološki pregled, menstruacija
GInekolog je strokovnjak, zato ne bo obsojal tvojega spolnega življenja ali intimnih predelov.

PAP test ali bris materničnega vratu

Mnogo žensk misli, da je PAP bris namenjen razkrivanju vseh spolno prenosljivih bolezni. V resnici pa pokaže le predrakave spremembe v celicah. Če sumiš, da trpiš za SPB, se pogovori z ginekologom, ki bo opravil potreben test.

(Pre)pogost obisk ginekologa

Kako pogosto moraš torej obiskati ginekologa? Odgovor ni enoznačen, dejstvo pa je, da moraš na pregled ne glede na to, ali si spolno aktivna ali ne. Enkrat letno je ginekološki pregled nujen, če pa zaznaš kakršnekoli težave, ne omahuj in se čimprej naroči. Če pogosto menjuješ partnerje, je dobro tudi, da pogosteje opravljaš test za SPB.

DOSTOP.si / UJ
Pexels

Sorodni članki

Back to top button