GlasbaKulturaScenaZabava

Lent 2023: Hvala, Lent!

Lent 2023 se je sinoči poslovil. Poslovil pa se je v velikem stilu. Ulice in prizorišča Maribora so še zadnjič v tem letu zaživela v znamenju različnih kulturnih presežkov.

Zračne mase so se mešale vse od ranega jutra in nič drugače ni bilo niti z mešanjem dejavnosti, ki so še v zadnjem dnevu preplavile letošnji Festival Lent. Ulice in prizorišča v Mariboru so tako še zadnjič v sklopu letošnjega festivala zaživele pod težo umetnikov in njihovih mojstrovin.

Rana ura, zlata ura

Četudi v poletnih dneh radi malo poležavamo in se za nobeno ceno ne moremo zvaliti iz postelje, je jutranje in dopoldansko dogajanje na Lentu zlata vredno! Mesto je z ustvarjalnimi delavnicami za otroke zadnji dan prebudil Art kamp v Mestnem parku. Zabava za najmlajše se je nadaljevala na istem prizorišču, na odru Triglav z Zofkinimi pesmimi.

Ko se jutro prevesi v dan, Lent le še bolj zaživi in prav nič se ni poznalo, da je bil v svojih zadnjih izdihljajih. Glavni trg so znova zavzeli folkloristi iz celega sveta in nam tako ponudili uverturo v večerno dogajanje.

Glasba se nam je na letošnjem Lentu razkrila v vsem svojem pomenu, nekaj skritih biserčkov pa je pustila še za zadnji dan. Grajski trg je preplavila jazzovska zvrst v izvedbi Anine in ostalih jazz mojstrov. Na trg so privabili publiko, ki je v ritmu jazza poplesavala, popila dober deci in ustvarjala dobro vzdušje.

Vse poti od Grajskega trga pa so znova vodile v Mestni park, kjer je ob začetku večera kraljeval Big band Radlje. Dirigentsko palico je vrtel razigrani Aljaž Razdevšek in tako s svojimi big bandarji poskrbel za to, da nam je muzika letošnjega Lenta dala še tisto piko na i, ki je festivalu še manjkala.

Lent 2023, Maribor, festival
Mesti park se je v večernih urah odel v melodije Big banda Radlje.

Folkart za okno v svet

Folklorni festival Folkart, ki velja za največji slovenski festival ljudske tradicije in enega izmed evropskih “velikih pet,” je v včerajšnjem večeru doživel svoj vrhunec.

Trg Leona Štuklja se je za prelevil v svetovni globus in skozi tradicionalne plese in glasbo gledalce ponesel po državah sveta. Glasba, ples, vriskanje, dobra volja, kostumi so nas popeljali po Bolgariji, Burundi, Češki, Indoneziji, Srbiji, zaključili pa smo seveda na domačih tleh. In če v zadnjem desetletju velja, da je folklora za starejše občinstvo, so sestavi folkloristov iz vsega sveta dokazali, da je folklora lahko pravi spektakel.

Lent 2023, festival, Maribor
Folkart nas je iz Trga Leona Štuklja popeljal po svetu.

Hvala, Lent!

Lent 2023 je v letošnjem letu ponudil vse, kar se je ponuditi dalo. Glasba, ples, umetnost, mladi in stari … Vsi smo soustvarjali letošnji Lent. In na koncu mu lahko rečemo samo: Hvala, Lent in do naslednjega leta!

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

 

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button