Kultura

Merly Streep z novim rekordom po številu nominacij za zlate globus

Meryl Streep je ob ponedeljkovi razglasitvi nominacij za zlati globus podrla lasten rekord kot največkrat nominirana igralka v zgodovini teh nagrad. Največ nominacij sta sicer prejela filma Barbie in Oppenheimer.

Merly Streep je prejela nominacijo za stransko vlogo v komični seriji Only Murders in the Building, kar je 33. nominacija za zlati globus v njeni karieri. V konkurenci za 81. zlate globuse, ki jih bodo podelili 7. januarja v Los Angelesu, se je 74-letna igralka tako znašla skupaj z igralkami Elizabeth Debicki iz serije Krona, Abby Elliott (The Bear), Christino Ricci (Yellowjackets), J. Smith-Cameron (Nasledstvo) in Hannah Waddingham (Ted Lasso).

Streep v seriji Only Murders in the Building nastopa skupaj s Steveom Martinom in Seleno Gomez. V njej upodablja igralko Loretto Durkin, ki je igrala v muzikalu Oliverja Putnama in v tretji sezoni skupaj z njim sodeluje pri iskanju morilcev.

Od skupno 33 nominacij, ki jih je prejela, so bile štiri nominacije za televizijske projekte, kipec pa je osvojila osemkrat. Prvi zlati globus je prejela leta 1980 za film Kramer proti Kramerju.

Streep tudi igralka z najvel nominacijami za oskarje

Leta 2017 je prejela tudi posebno nagrado Cecil B. DeMille, ki jo na zlatih globusih podeljujejo za izjemne dosežke v filmu. Poleg tega je Streep igralka z največ nominacijami za oskarje. Ameriška filmska akademija jo je za najbolj prestižno nagrado nominirala 21-krat, dobila pa jo je trikrat. Prejela je tudi nagrado Britanske filmske akademije bafta, zlatega medveda na festivalu v Berlinu in nagrado za najboljšo igralko na festivalu v Cannesu.

Barbenheimer skupno s 17 nominacijami

Filma Barbie in Oppenheimer, ki sta to poletje obvladovala kinematografski svet in se je zanju pojavila skovanka Barbenheimer, sta na vrhu seznama nominacij za filmske zlate globuse, ki jih podeljujejo v skupno 27 filmskih in televizijskih kategorijah. Barbie ima devet, Oppenheimer pa osem nominacij.

Pri nominacijah za zlate globuse sledijo še filmi Morilci cvetne lune in Nesrečna bitja s po sedmimi nominacijami ter Pretekla življenja s petimi nominacijami.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Golden Globes (@goldenglobes)

Film režiserke Grete Gerwig Barbie, ki velja za pisano feministično satiro o plastični igralni punčki barbiki, je med drugim v igri za zlati globus za najboljšo komedijo. Nominirana sta tudi glavna igralca v filmu Margot Robbie in Ryan Gosling. Letošnji najdonosnejši film, ki je po vsem svetu zaslužil več kot 1,4 milijarde ameriških dolarjev, ima tudi tri nominacije v kategoriji za najboljšo pesem.

Film Oppenheimer o izumitelju jedrske bombe v režiji Christopherja Nolana, ki je žel hvale kritikov, je med drugim nominiran za najboljšo dramo in najboljšega režiserja.

Zlate globuse podelijo tudi za področje televizije. Televizijska serija Nasledstvo je dobila največ nominacij, devet. Sledita komični seriji The Bear in Only Murders in the Building s po petimi nominacijami.

Zlati globusi se letos vračajo prenovljeni

Zlati globusi imajo za seboj težavno obdobje, potem ko je Los Angeles Times leta 2021 razkril, da glasovalni odbor za nagrade – Združenje hollywoodskih tujih novinarjev (Hepa) – nima temnopoltih članov. To razkritje je spodbudilo še številne druge kritike na račun Hepe, vključno z obtožbami o amaterizmu in korupciji.

V začetku tega leta je sredstva in blagovno znamko kupila in prenovila skupina zasebnih vlagateljev, vključno z ameriškim milijarderjem Toddom Boehlyjem, Hepo pa so razpustili. Nekdanjim članom Hepe iz Hollywooda so tudi prepovedali sprejemati darila in zdaj prejemajo plačo za glasovanje za svoje najljubše filme in oddaje. Dodali so tudi glasove več kot 200 nečlanov (in neplačanih) volivcev z vsega sveta.

“To je bilo leto vznemirljivih sprememb za zlate globuse,” je ob današnji razglasitvi nominacij povedala predsednica skupine Helen Hoehne. Dodala je, da se je glasovalni odbor povečal na 300 članov iz 75 držav, zaradi česar je glasovni odbor zlatih globusov po njenih besedah najbolj kulturno raznolik.

81. podelitev zlatih globusov bo 7. januarja, podelili pa jih bodo na Beverly Hillsu v Los Angelesu. Po štirih desetletjih jih bodo prvič prenašali na televizijski mreži CBS.

STA
 Commons Wikimedia

Sorodni članki

Back to top button