Znanost

Nasa objavila pravila za program vrnitve človeka na Luno

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v torek objavila seznam svojih vesoljskih zapovedi za vse države, ki bodo sodelovale v mednarodnem programu Artemis. S tem programom, poimenovanem po Artemidi, grški boginji živali, lova in Lune, naj bi se človek vrnil na Luno do leta 2024. Za zdaj se je Američanom pridružilo le sedem držav.

Upravitelj Nase Jim Bridenstine je zagotovil, da se jih bo kmalu pridružilo še veliko več in bo nastala največja mednarodna koalicija v zgodovini programa človeških poletov v vesolje. Za zdaj je jasno, da Rusije in Kitajske ne bo poleg.

Rusiji ni všeč, da imajo ZDA osrednjo vlogo in si želi, da bi bila pravila bolj podobna tistim pri sodelovanju glede Mednarodne vesoljske postaje ISS. Nasa pa trenutno sploh ne sme sklepati bilateralnih pogodb s Kitajsko.

Z ZDA za zdaj sodelujejo Avstralija, Kanada, Italija, Japonska, Luksemburg, Velika Britanija in Združeni arabski emirati. Pravila sodelovanja v programu Artemis temeljijo na Pogodbi o vesolju iz leta 1967.

“Gre za načela, ki bodo ohranila mir. Gre za izogibanje konfliktom, preglednost, javno registracijo, aktivnosti proti konfliktom,” je dejal Bridenstine.

Prvo pravilo je, da vsi prihajajo v miru. Skrivnosti so prepovedane, vsi si bodo pomagali, vesoljska oprema mora biti kompatibilna, podatke je treba deliti, zgodovinske lokacije je treba ohraniti, smeti pa je treba pospraviti. Bridestine je opozoril, da bi kršitelje pravil lahko izključili iz sodelovanja.

ZDA so doslej edina država, ki je poslala ljudi na Luno. Skupaj 12 moških od leta 1969 do leta 1972. Program Artemis bo služil tudi kot podlaga kasnejše poti človeka na Mars.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button