Znanost

Zaradi tehnične napake astronavt NASA do rekorda za najdaljše bivanje v vesolju

Frank Rubio, astronavt NASA in kozmonavta Prokopjev ter Petelin so se po 371 dneh v vesolju vrnili na Zemljo. Rubio je čisto nehote med ameriškimi astronavti postavil rekord za najdaljši vesoljski polet.

Frank Rubio iz NASE in njegovi člani posadke, kozmonavti Roskosmosa Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin, so varno pristali s pomočjo padala na jugovzhodu odmaknjene vasice Džezkazgan v Kazahstanu ob 7:17 zjutraj ET.

Po medicinskih pregledih po pristanku bo posadka odšla v Karagando v Kazahstanu. Frank Rubio se bo nato vkrcal na letalo NASA, ki bo letelo nazaj v Houston, kjer živi s svojo družino. Najpomembnejša stvar, ki si je Rubio sedaj želi, je objem žene in otrok.

Astronavt Rubio se je septembra lani prvič odpravil na pot z ruskim vesoljskim plovilom Sojuz MS-22 z Baikonur Cosmodrome v Kazahstanu. Pričakoval je, da bo odsoten le šest mesecev, vendar se je polet zaradi tehnične napake podaljšal.

Njegov povratek je bil prekinjen decembra, ko so v nadzornem središču odkrili, da v vesoljski ladji Sojuz pušča hladilna tekočina. Brez hladilne tekočine bi se lahko posadka ob vrnitvi na Zemljo soočala z nevarno visokimi temperaturami. Na vesoljsko postajo so zato morali poslati drugo plovilo, ki je podaljšalo njihovo bivanje v vesolju. Po podatkih NASA je tako Frank Rubio izboljšal prejšnji rekord za najdaljše bivanje ameriškega astronavta v vesolju, ki je s 355 dnevi pripadal Marku Vande Heiu.

Nenačrtovano daljše bivanje pa ni bilo le doseganje novega mejnika. Po mnenju Billa Nelsona, upravnika NASA, gre za pomemben prispevek k človeškemu razumevanju dolgotrajnih vesoljskih misij. Astronavti, ki so zaradi novih odkritij pogosto stran od doma in svojih družin, po besedah Nelsona žrtvujejo ogromno.

Dejal je še, da je v času daljšega bivanja, Rubio naredil “dragocene znanstvene prispevke”. Misija je raziskovalcem omogočila opazovanje učinkov dolgotrajnih vesoljskih poletov na človeka, saj agencija načrtuje vrnitev na Luno z misijami Artemis in raziskovanje Marsa, je dodal.

Med svojo misijo je Rubio opravil približno 5.936 krogov okoli vesoljske postaje. Prepotoval je več kot 157 milijonov milj, kar je približno enako 328 potovanjem na Luno in nazaj.

New York Times
NASA

Sorodni članki

Back to top button