Kulsko

Govorica telesa: triki, s katerimi jo boš lažje razumel

Si kdaj želeli brati misli drugih? Govorica telesa sporoča ogromno o tem, kaj ljudje v resnici mislijo – če jo znaš pravilno interpretirati in razumeti. Ponujamo ti nekaj nasvetov, ki ti bodo olajšali razumevanje nebesedne komunikacije.

Vsak od nas nezavedno opazuje govorico telesa svojih sogovornikov in se odziva na prejete nebesedne signale. Raziskave so pokazale, da je le 7 odstotkov sporazumevanja povezanega z besedami, ki jih dejansko izgovorimo. 38 odstotkov sporazumevanja temelji na tonu glasu, za ostalih 55 pa je zaslužna govorica telesa. Če se boš naučil prepoznavati in pravilno interpretirati teh 55 odstotkov, boš v svojem sporazumevanju z drugimi ljudmi bolj uspešen.

Na naslednjem predavanju opazuj govorico telesa svojih sogovornikov in bodi pozoren na naslednje nezavedne signale in kretnje. Še posebej se osredotoči na morebitno neskladje med sogovornikovimi besedami in njegovo govorico telesa.

Prekrižane roke in noge nakazujejo nasprotovanje tvojim idejam

Prekrižane roke in noge predstavljajo fizično oviro, ki nakazuje, da tvoj sogovornik ni pripravljen sprejeti tvojega sporočila. Tudi če je do tebe prijazen, njegova telesna govorica pripoveduje drugačno zgodbo. Prekrižane roke ali noge sporočajo, da se je oseba čustveno, psihično in fizično ogradila od svoje okolice. Takšna drža po navadi ni načrtovana, zaradi česar je izjemno povedna.

Resničen nasmeh doseže oči

Pri nasmehu usta lahko lažejo, oči pa ne. Iskren nasmeh namreč naguba kotičke oči. Ljudje pogosto skrivajo svoja resnična čustva in misli za nasmehom. Ko se boš naslednjič spraševal, ali je tvoj sogovornik iskren, bodi pozoren na njegove oči – če kotički niso nagubani, je prijazni nasmeh le krinka.

Posnemanje govorice telesa je pozitiven signal

Si kdaj opazil, da tvoj sogovornik prekriža svoje noge takrat kot ti? Ali da med pogovorom svojo glavo nagiba v isto smer kot ti? Posnemanje telesne govorice druge osebe je posledica nezavedne vezi, ki se ustvari med dvema osebama. Tako obnašanje nakazuje, da se pogovor odvija v pravo smer in da vaš sogovornik sprejema vaše sporočilo.

Telesna drža je zelo povedna

Si kdaj prepoznal osebo na vodilnem položaju, že ko je vstopila v prostor? Vtis moči je močno povezan z govorico telesa in pogosto vključuje vzravnano držo, odprte in široke kretnje ter navzdol obrnjene dlani. Naši možgani povezujejo moč s tem, koliko prostora zaseda neka oseba. Vzravnana drža tako nakazuje moč, saj navidezno poveča prostor, ki ga oseba zaseda. Po drugi strani sključena drža nakazuje ravno nasprotno, saj sključena oseba zavzema malo prostora.

Lažnive oči

Ljudje smo vzgojeni v prepričanju, da človek, ki laže, težko vzpostavi in ohrani očesni stik s sogovornikom. Ta trditev sicer do neke mere drži, vendar se tega zavedajo tudi lažnivci. Zato pogosto zavestno vzdržujejo očesni stik, da bi prikrili dejstvo, da ne govorijo resnice. Pri tem pa večinoma pretiravajo in sogovornika tako dolgo gledajo v oči, da situacija postane neprijetna. Če tvoj sogovornik nepremično strmi v tvoje oči, ima morda nekaj za bregom.

Dvignjene ali namrščene obrvi nakazujejo nelagodje

V sproščenem pogovoru ljudje obrvi po navadi ne premikamo. Dvignemo ali namrščimo jih, ko reagiramo na eno od treh čustev: presenečenje, skrb in strah. V večini primerov dvignjene ali namrščene obrvi tako ne prinašajo dobrih novic.

Pretirano prikimavanje je znak potrebe po potrditvi

Če tvoj sogovornik navdušeno prikimava tvoji zgodbi, s tem nakazuje, da si želi vašega odobravanja.

Napeta čeljust je znak stresa

Stisnjena čeljust, napet vrat in namrščene obrvi so znaki stresa in precejšnjega nelagodja. Lahko so posledica neprijetnega pogovora ali razmišljanja o perečih težavah. Če opaziš katerega od naštetih znakov, bodi posebej pozoren na neujemanje med tem, o čem govori tvoj sogovornik, in tem, kaj ti sporoča njegova telesna govorica.

Mladi podjetnik
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button