IzobraževanjeŽivljenjski slog

Učenje med spanjem ne deluje

Nova raziskava pravi, da lahko med spanjem razberemo informacije, ki jih slišimo.

Stara modrost pravi, da moraš večer pred izpitom pod blazino položiti knjigo in snov se boš naučil kar med spanjem. Sedaj je ta modrost dobila znanstveno podlago, saj lahko informacije sprejemamo med spanjem.

Vedno smo si želeli, da bi bilo učenje enostavnejše in bi lahko s knjigo pod blazino ali poslušanjem snovi med spanjem izpit opravili kar mimogrede. Na žalost bodo to za zmeraj le pobožne želje, so pa znanstveniki ugotovili, da med spanjem lahko sprejemamo in prepoznavamo informacije, ki jih slišimo.

Na zvok med spanjem se odzivamo glede na njegovo pomembnost. Če nas bo nekdo poklical po imenu, je bolj verjetno, da se bomo zbudili, kot pa če v spanju slišimo kako drugo enako glasno besedo. V raziskavah so dokazali, da se bodo starši prej prebudili ob joku svojega otroka, kot pa ob joku drugega dojenčka. Po tem lahko sklepamo tudi, da nas budilka zjutraj zbudi zato, ker njen zvok razumemo kot pomembnega.

Med spanjem lahko ločimo pomembne zvoke od nepomembnih, a vsebine so dolgotrajno ne zapomnimo.

Dr. Thomas Andrillon iz Monash University v Avstraliji se je z raziskovalci iz Francije še bolj posvetil obdelovanju zunanjih informacij med spanjem. Ugotovili so, da lahko ljudje med spanjem ločimo pomemben pogovor od motečih zvokov, nekateri sodelujoči pa so se celo spomnili, o čem je pogovor tekel. S pomočjo elektroencefalografije (EEG-ja) so nadzorovali možgane in s tem signale, ki se odzivajo na prejeto informacijo. Tako so lahko ugotovili, kaj nekdo posluša.

V eksperimentu so štiriindvajsetim prostovoljcem na eno uho predvajali kompilacijo novic in filmskih izsekov, na drugo uho pa posnetek izmišljenih besed, ki so imele enako sintakso in slovnico, kot njihov materni jezik. EEG-ji so pokazali, da so se prostovoljci v času lahnega spanja posvetili smiselnim zvokom, torej novicam. Med globokim spancem pa zvoki na osebe niso vplivali.

 

Zakaj se torej ne moremo učiti med spanjem?

Na žalost znanja, ki bi ga dobili med spanjem, ne bi mogli uporabiti. En izmed razlogov je, da so si prostovoljci zapomnili le prvih 30 sekund posnetka, ki je bil dolg eno minuto. Podobno, kot se zgodi s sanjami, so prostovoljci tudi te zvoke pozabili, takoj ko so se prebudili. Andrillon pojasnjuje, da se možgani med spanjem ugasnejo z razlogom, da shranijo spomine in informacije, ki smo jih ustvarili čez dan. Če bi med spanjem pridobili še več pomembnega znanja, bi se to pomešalo s spomini, ki smo jih ustvarili čez dan.

Na žalost učenje s poslušanjem snovi med spanjem ne deluje, zato se boš moral lotiti klasičnega učenja.

Na žalost boš moral med izpitnim obdobjem poseči kar po klasičnem načinu pridobivanja znanja, torej knjigo v roke in veselo na delo.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=1220splet (vir)
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGCartoon Network

Tagi

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close