OkoljeZdravjeŽivljenjski slog

Prihodnost človeštva v letu 2023: preveri, kaj nas čaka

Leto 2023 je že tukaj. Seveda si vsi želimo leto 2022 pustiti davno za seboj, ker se je nekako izkazalo za hujše, kot smo si sploh lahko predstavljali. A na žalost prihodnost ne napoveduje nič dobrega. Si bomo sploh kdaj opomogli?

Priznajmo si, da to leto ni bilo lahko. Od okrevanja po pandemiji, pomanjkanja zalog hrane, naraščajočih cen goriva in povečanih stroškov na splošno, smo vsekakor imeli vzpone in padce. Ker planet potrebuje še 365 dni, da obkroži sonce, se žal zdi, da leto 2023 ne bo nič lažje. Napovedi kažejo, da se bodo stvari morale še poslabšati, preden se bodo izboljšale.

Pomanjkanje vode

Tekoča voda se nam zdi samoumevna. Navajeni smo, da se zjutraj zbudimo, prižgemo kuhinjski umivalnik, se napijemo vode, nato pa odidemo pod tuš. Toda voda je privilegij, ki ga nima vsakdo, in leta 2023 bo sledilo še večje pomanjkanje. Po napovedih bo do leta 2023 skoraj polovica svetovnega prebivalstva živela na območjih z velikimi pomanjkanji pitne vode.

Čeprav se nam vir pitne vode zdi samoumevna stvar, mogoče v bližnji prihodnosti (vsaj za veliko število ljudi) temu ne bo več tako.

Tudi pomanjkanje hrane

Statistični podatki predvidevajo, da bo do leta 2023 svetovno prebivalstvo naraslo na 8,5 milijarde ljudi. Trenutno nas je približno 8 milijard, od tega jih polovica živi v samo sedmih državah. Več življenj pomeni več ust, ki jih je potrebno nahraniti. Vendar se kmetijski sektor sooča s številnimi izzivi, zaradi katerih ne more zadovoljiti povpraševanja po hrani.

Z večanjem števila prebivalstva se na žalost manjša tudi količina pridelane hrane. Te mogoče v prihodnosti ne bo več dovolj za vse.

Odpadki bodo vplivali na naše zdravje

Večina nas vrečke za smeti odnese v smetnjak, da jih pobere tovornjak za smeti, nato pa nam zanje ni treba več skrbeti. Leta 2023 bomo morali biti še bolj pozorni, saj se bo svetovna proizvodnja odpadkov povečala zaradi visoke porabe in večjega števila prebivalcev. Če tega ne bomo storili, se bomo morali soočiti z drastično povečanimi emisijami đkodljivih plinov in gorami odpadkov.

Kljub nedavnim prizadevanjem, da bi kupovali bolj zeleno in reciklirali pogosteje, še vedno prozvedemo preveč odpadnega materiala.

Več vojn in civilnih konfliktov

Strokovnjaki napovedujejo, da se bo svet tudi leta 2023 soočal s številnimi konflikti in državljanskimi vojnami. Tako kot v 2022 bodo ti konflikti izhajali iz političnih, gospodarskih in družbenih vprašanj. Imajo pa uničujoče posledice za tiste, ki so se znašli v sredini. In posledično tudi za ves svet.

Videti je, da so vojne in konflikti tudi v prihodnosti neizbežen človeški pojav.

Težave z varovanjem podatkov

Še vedno obstaja nevarnost širjenja lažnih informacij prek družbenih omrežij in izkoriščanja osebnih podatkov s strani goljufov. Paziti bomo morali, kako uporabljamo medije, da nas ne bodo opredeljevali ali nam narekovali, kako bomo živeli. Med lastnimi mislimi in njihovim vplivom je potrebno vzpostaviti ravnovesje.

Naši osebni podatki so povsod, ne glede na to, kako se želimo temu izogniti. V prihodnosti pa bi lahko bilo stanje še veliko slabše.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button