Okolje

Piran bo živi laboratorij za zmanjšanje pitne vode pri splakovanju WC

Piran bo za štiri leta postal živi laboratorij iskanja trajnostnih rešitev za omilitev posledic podnebne krize, v katerem se bodo osredotočili na reševanje težav s pomanjkanjem pitne vode in na postavljanje sistema za zgodnje zaznavanje ekstremnih vremenskih pojavov.

Kako zmanjšati uporabo pitne vode za splakovanje WC školjke?

Na to vprašanje bo odgovarjal Piran. V sklopu evropskega projekta SCORE, v katerem kot partner sodeluje Mediteranski inštitut za okoljske študije ZRS Koper, je mesto postalo eden izmed 10 projektnih živih urbanih laboratorijev obalnih mest.

Živi urbani laboratoriji so po besedah She M. Hawke, ene od raziskovalk inštituta, “dejanska mesta, v katerih se preučuje obstoječe probleme. V njihovo reševanje pa se aktivno vključuje tudi lokalne prebivalce”. “Povedano drugače, namesto, da bi imeli laboratorij v stavbi, imamo živi laboratorij v celotnem mestu.”

V Piranu bodo sodelujoči prebivalci skupaj z raziskovalci preverjali možnosti, kako zmanjšati uporabo pitne vode za splakovanje WC-školjke.

“Cilj je s ponovno uporabo vode, uporabljene pri tuširanju, zmanjšati porabo pitne vode. S tem posledično pa tudi zmanjšati obremenitev infrastrukture ter količino odpadnih voda, ki jih spuščamo v pomembne jadranske akvakulture Jadranskega morja,” je po navedbah ZRS Koper pojasnila raziskovalka Hawke.

Raziskovali bodo tudi tehnologije za zaznavanje in opozarjanje na nevarnosti

Drugi del projekta v Piranu je namenjen namestitvi naprednih tehnologij za zgodnje zaznavanje in opozarjanje na nevarnosti, povezane z ekstremnimi vremenskimi dogodki, kot so poplave, nevihte in erozija.

V sklopu projekta bodo ustvarili prototip digitalnega dvojčka mesta Piran. Omogočal bo zgodnje opozarjanje na ekstremne vremenske pojave, simulacije vplivov teh pojavov in pripravo evakuacijskih načrtov ter preventivnih aktivnosti. Digitalni dvojček mesta Piran bo na osnovi sprotnih podatkov omogočal tako zgodnje opozarjanje na ekstremne vremenske pojave v obalnih mestih kot strateško načrtovanje odzivov na podnebno krizo

Cilj 10 milijonov vrednega projekta SCORE (Smart Control of the Climate Resilience of European Coastal Cities), ki ga vodi Tehnološki inštitut iz Sliga na Irskem, je oblikovanje, razvoj, spremljanje in preverjanje novih ukrepov, namenjenih reševanju težav, povezanih s podnebnimi spremembami na obalnih območjih.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button