Kulsko

V Kompleksu sklop filozofskih predavanj

Filovizija odpira kup vprašanj za debato.

Filovizija je cikel predavanj, ki jih mesečno v KMKC Kompleks organizirajo skupaj s Filozofsko fakulteto Maribor – oddelek za filozofijo, Zofijinimi ljubimci – društvo za razvoj humanistike in Gimnazijo Ravne na Koroškem.

Na prvem srečanju je goste nagovoril Ciril Oberstar, magister filozofije, urednik revije Ekran in sodelavec založb Sophia in ZRC-Sazu. S pomočjo filmov, kot so Veliki diktator Charlieja Chaplina, To be or not to be Ernsta Lubitscha in Vernik Henryja Beana, je ponudil vpogled v mehanizem fašistične propagande in sistema.

Na drugem so gostili novinarko Večera Kristino Božič, ki je predstavila razraščanja populističnih gibanj in trendov, ki se vzpostavljajo kot nasprotje prizadevanj za razsvetljeno in demokratično družbeno okolje.

Če so ti filozofske tematike blizu, je Filovizija kot nalašč zate.

Tretja filovizija pa je poskušala razložiti, zakaj se sovražni govor v novih medijih, vedno bolj zateka v fascinacijo nad podobo Adolfa Hitlerja in grozotami tretjega rajha, pri tem pa odkrito verjame v vojno. Predaval je dr. Boris Vezjak, ki sicer predava filozofijo in druge predmete na Oddelku za filozofijo na Filozofski fakulteti v Mariboru.

Za več podobnih dogodkov si oglej prihajajoče dogodke v KMKC Kompleks.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGKMKC Kompleks, mlad.si
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button