Glasba

Prodali bodo kitari Erica Claptona in Curta Cobaina, skupaj vredni okoli 4 milijone

V ZDA bodo prihodnji mesec na dražbi prodajali kitari, na kateri sta igrala Eric Clapton in Kurt Cobain. Vsako ocenjujejo na do dva milijona ameriških dolarjev (1,9 milijona evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dražba bo potekala med 16. in 18. novembrom v Nashvillu v organizaciji avkcijske hiše Julien's Auctions.

Na razprodaji bo Claptonova kitara Gibson SG, znana kot “The Fool”, ki jo je britanski rocker začel uporabljati, ko je njegova skupina Cream začela svojo prvo turnejo po ZDA. Zaradi psihedelične poslikave, nastale po meri, je postala ena najbolj prepoznavnih kitar na planetu in simbol “poletja ljubezni”, protikulturnega gibanja iz leta 1967, ki je definiral generacijo.

“The Fool” je ostala s Claptonom še leta kasneje in je bila ključna za razvoj specifičnega zvoka, ki ga današnji kitaristi poskušajo pridobiti tudi po 50 letih, je povedal ustanovitelj dražbene hiše Julien’s Auctions Martin Nolan.

Clapton velja za enega najbolj uspešnih kitaristov zadnjega pol stoletja. Z uspešnicami, kot so Bell Bottom Blues, Cocaine in Layla, je osvojil 18 grammyjev in bil leta 2000 sprejet v dvorano slavnih rock and rolla.

the fool, kitara
The Fool SG (1964 Gibson) levo in The Fool Bass VI (1962 Fender) desni.

Druga kitara na dražbi bo električna kitara Fender Mustang za levičarje, na katero je igral frontman Nirvane Kurt Cobain na zadnji turneji skupine.

Modri Skystang I je bil eden od številnih modelov, ki jih je Cobain kupil za turnejo, hkrati je bil instrument, na katerega je igral na zadnjem nastopu skupine v Münchnu leta 1994, so sporočili iz dražbene hiše. Po Nolanovih besedah gre za pomemben del zgodovine pop kulture.

“Vsi vemo, da je Kurt Cobain rad lomil in razbijal kitare, toda Fender Mustang je bila njegova najljubša kitara,” je povedal.

Del izkupička od dražbe bo dobrodelne narave. Namenili ga bodo iniciativi za duševno zdravje Kicking the Stigma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mike Adams (@puisheen)

STA
Commons Wikimedia, arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button