KulturaRecenzije

Film: Svet igrač 4 (sinhronizirano) [RECENZIJA]

Svet igrač 4, četrt stoletja od prvega dela nadaljevanje povzame trilogijo in obrača nov list. Tema prejšnjih delov so bile moralne dileme, ki so nas učile kako ravnati z igračami. Tokrat junaki sprašujejo po svoji vlogi v življenju otrok.

Zgodba

V svetu kjer so igrače žive in se z največjim veseljem razdajajo za veselje otrok, lahko pride do zapleta, kadar se igrača izgubi ali pa se je otrok naveliča. Njihova skupnost je zelo povezana, ne pozabijo na stare prijatelje, držijo skupaj in vedno delajo v korist njihovega otroškega lastnika. Je sebično služiti le svojemu cicibanu? Se lahko igrača odloči kateremu otroku želi pripadati? Glavni junak kavboj Jelko je bil podarjen majhni punčki Bonnie, saj je njegov otrok odrasel in odšel študirat. Šerif ni več najljubša igrača. Pri novi varovanki večino časa nabira prah v omari, zaradi česar se mu prično pojavljati eksistencialna vprašanja.

Režija

Josh Cooley je zadnje desetljetje kot igralec in pisatelj soustvarjal: Ratatouille, V višave (Up) in Vrvež v moji glavi (Inside out). Svet igrač 4 pa je njegov prvi večji projekt v vlogi režiserja. Pripoveduje znano, vendar osveženo zgodbo v novem kontekstu. Nagovarja aktualne družbene tematike kot je odnos do smeti, postavi bivanjska vprašanja o nastanku zavesti, iskanju smisla, o izgubi in ponovnem odkritju lastnega namena ter o medsebojni odvisnosti oziroma samozadostnosti in iskanju svojega prostora v svetu. Vsa ta vprašanja so diskutirana v svetu igrač, kjer so ljudje v pasivni vlogi, vendar jih igrače potrebujejo, da dosežejo svoj namen. Narejene so namreč zato, da jih imamo ljudje radi in da nam dajejo uteho.

Zakaj nam je ponujena samo sinhronizirana?

Sinhorinizirano?

Svet igrač je poveljniška ladja ameriškega animiranega filma, ki z mojstrskim seciranjem avtentične človeškosti in skladnjem likov, kaže avtoriteto na področju pripovedovanja nasploh. Zato je treba razumeti, da so liki in igralci ki jih igrajo tesno povezani. Tukaj se pojavi lik Duke Kabooma, ki ga igra Keanu Reeves in čeprav je slovenski igralec opravil odlično delo, je vendar lik bil ustvarjen za Keana ali obratno. Prav tako se v vlogi povezanih plišov pojavita komični duo Key in Peele, na kožo pisano vlogo dobi tudi Tony Hale iz serije Odbita rodbina (Arrested Development).

Nesmiselno je film, ki ni namenjen samo otrokom in je tako profesionalno narejen, ponuditi samo v 3D in sinhorinizirani verziji. Menim, da bi bilo bolje zamenjati 3D z izvirnikom, zagotovo pa je dobro da imajo slovenski igralci delo.

 

Rok ŠPOLJAR
2i Film Slovenija, Disney
ikona snemalec 2iFilmdistribucija

Sorodni članki

Back to top button