Tehnologija

Vseslovenska akcija Dan brez telefona – dan za druženje v živo

Mesec november je mesec preprečevanja različnih oblik zasvojenosti. Obstaja ogromno oblik, med katerimi v sodobnem času tehnološkega napredka zagotovo prevladuje zasvojenost z mobilnim telefonom. Zato danes, v sklopu vseslovenske akcije Dan brez telefona, za nekaj ur odloži mobilni telefon.

Ljudje vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je zelo pogost tudi mobilni ali pametni telefon. Vse manj časa pa porabimo za druženje z ljudmi in za gibalne aktivnosti.

Pridruži se vseslovenski akciji, ki poteka 25. novembra in odloži telefon.

Leta 2017 je bilo med Slovenci, starimi 16–74 let, kar 73 odstotkov takih, ki vsak dan uporabljajo mobilni telefon. Uporaba je razširjena med vsemi starostnimi skupinami. Ne glede na spol in večina si ne zna več predstavljati življenja brez telefona.

Skoraj vsi, ki so uporabljali pametni telefon, so ga uporabljali za pošiljanje ali prejemanje SMS-sporočil. Več kot 90 odstotkov za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm. 80 odstotkov uporabnikov pametnega telefona je prek te naprave brskalo po internetu. Polovica jih prek pametnega telefona posluša glasbo ali radio in uporabljal zemljevide in navigacijo, četrtina pa jih na pametnem telefonu igra igre.

V zadnjem desetletju se pojavljajo v zvezi z uporabo telefona tudi raziskave, ki ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad ali hudo stisko, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon (temu se reče nomofobija).

V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja, stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktiven in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo.

Za 1 dan ali nekaj ur odloži telefon

Prav zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) poziva vse Slovence, da se 25. novembra za 1 dan ali vsaj nekaj ur odpovedo uporabi telefona in ta čas preživijo z ljudmi – v pogovoru, skupnih aktivnostih, kot so športne aktivnosti, druženje, sprehodi ali pa čas porabijo za hobije in stvari, ki jih radi počnejo.

Pred tem obvesti svoje družinske člane in prijatelje, da boš brez telefona in se z njimi raje dogovori za klepet ali sprehod v živo. Šteje tudi, če se odločiš, da telefona ne boš uporabljal vsaj nekaj ur. S tem boš tudi preveril, kakšen je tvoj odnos do telefona in kako ga lahko spremeniš.

Lahko pa se odločiš, da boš vsak teden en dan ali vsaj nekaj ur brez telefona.

 

NIJZ
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button