TehnologijaŽivljenjski slog

Tehnološki miti, ki so le miti

Letalski rentgen ne bo izbrisal podatkov in tudi Applov računalnik lahko dobi virus.

Na kaj pomisliš ob besedi internet? Zagotovo so ena prvih asociacij neskončne zbirke informacij, ki jih najdeš na medmrežju. Ljudje verjamemo absolutno vsemu, pa čeprav nam zdrava pamet pravi, da je nekaj nemogoče.

»Ampak, če piše na internetu,« bodo rekli nekateri. Na žalost se tudi Google kdaj zmoti in zato je Victoria Merinda, raziskovalka pri HighSpeedInternet.com, opravila raziskavo, v kateri je ljudi spraševala o tehnoloških mitih, za katere menijo, da so resnični.

 

Mit 1: Če telefon polnim čez noč, se bo pokvarila baterija.

Polnjenje GSM aparata
Mobilnik lahko polniš čez noč in s tem ne boš uničil njegove baterije.

Kar polovica vprašanih verjame, da se bo baterija uničila, če telefon pustijo priklopljen čez noč. To se ne bo zgodilo, saj današnji mobilniki vsebujejo litij-ionske baterije, ki nimajo težav s prekomernim polnjenjem. Imajo pa, tako kot vse ostale stvari, omejeno življenjsko dobo, zato se bo tvoj telefon po mesecih ali letih uporabe prej izpraznil, kot na začetku uporabe.

 

Mit 2: Rentgen na letališču lahko izbriše podatke iz naprave.

Letališče
Svoj laptop in druge elektronske naprave lahko brez skrbi pustiš čez letalski rentgen, izogibaj se le detektorjem kovin.

Ljudje imajo napačen občutek, da bodo rentgenske slike s sevanjem škodile njihovim napravam. Rentgenski žarki so sestavljeni iz elektromagnetne energije, ki pa ne škoduje dovršenim elektronskim hranilnikom, kot so spominske kartice in trdi diski. Žarki niso elektromagnetni, zato so tvoje elektronske naprave in podatki varni.

Na letališču moraš svoj prenosnik skriti le pred detektorjem kovine, saj ti pri delovanju sproščajo močne magnetne signale, ki lahko uničijo podatke na trdem disku računalnika.

 

Mit 3: Kamere z več megapiksli zajemajo boljše fotografije.

Na začetku prodaje mobilnikov s kamero so proizvajalci tekmovali v tem, kateri model bo imel več megapikslov (to so kvadratki oz. točke na senzorju kamere, ki lovijo svetlobo). A pomembna ni kvantiteta pikslov, temveč kvaliteta. Večja površina piksla omogoča kameri, da zajame več svetlobe in s tem izboljša dinamični razpon, barvo in fotografiranje ob slabi luči. Poudarjanje števila megapisklov je le marketinški trik, ki ustvarja dobiček.

 

Mit 4: Izklapljanje računalnika čez noč izboljša njegovo delovanje.

Prvim računalnikom je ta tehnika pravzaprav zares pomagala, a današnje naprave delujejo skoraj nasprotno. Če računalnik uporabljaš večkrat na dan, ga raje preklopi v stanje spanja, kot pa da ga vsakič znova ugašaš in prižigaš. Tudi čez noč ga premakni v stanje spanja, ugasni pa ga le občasno, recimo enkrat na teden, da izklopiš nepotrebne procese, ki bi ga lahko upočasnjevali.

 

Mit 5: Applovi računalniki so imuni na viruse.

Apple Mac in Macbook
Niti Applovi produkti niso imuni na viruse, zato uporabljaj antivirusni program.

V zgodnjih časih Applovih računalnikov je večji del trga obvladoval Windows, zato se hekerjem ni splačalo napadati Macov. Danes, ko se uporaba macOS sistema nezadržno širi, pa je stanje drugačno in hekerji so se prilagodili tudi z virusi, ki obidejo varnostne sisteme Applovih računalnikov. Ne glede na operacijski sistem, ki ga uporabljaš, pa poskrbi, da uporabljaš in sproti posodabljaš antivirusno opremo.

 

DOSTOP.si / UK

splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button