Življenjski slog

Papež Frančišek: Kulinarični in spolni užitki so preprosto božanski

Užitki, ki nam jih lahko nudita dobro pripravljen obrok ali ljubeč spolni odnos, so božanski in jih je Cerkev v preteklosti neupravičeno pretirano obsojala, je dejal papež Frančišek v knjigi intervjujev, ki je izšla v sredo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Užitek prihaja neposredno od Boga. Ni ne katoliški ne krščanski ne karkoli drugega, je preprosto božanski,” je dejal Frančišek v pogovoru z italijanskim pisateljem in gurmanom Carlom Petrinijem. Dodal je, da je Cerkev vedno obsojala nečloveški, surov in vulgaren užitek. Po drugi strani pa je vedno sprejemala človeški, zmeren in moralen užitek.

“Užitek v hrani je namenjen ohranjanju zdravja, spolni užitek pa polepša ljubezen in zagotavlja nadaljevanje vrste,” je pojasnil.

Papež je priznal, da je v preteklosti v Cerkvi obstajala “pretirana moralnost”, ki zanika užitek. Ob tem pa je še menil, da gre za “napačno interpretacijo sporočila krščanstva”. Ta je po njegovem mnenju povzročila veliko škodo, ki se jo v nekaterih primerih močno občuti še danes.

“Tako uživanje v hrani kot v spolnosti prihajata od Boga,” je še dejal poglavar katoliške cerkve. S temi besedami je nekako odobril spolni užitek. Papež, ki se je kot Jorge Bergoglio rodil v Argentini, ima po svetu 1,3 milijarde vernikov.

Povedal je še, da to razmišljanje uteleša danski film Babettina pojedina iz leta 1987. Govori o kuharici iz 19. stoletja, ki je zadela na loteriji in skupino puritanskih protestantskih vernikov povabila na odlično pojedino. Frančišek je ta film označil za odo krščanski dobroti in ljubezni.

Knjigo Terra Futura, pogovori s papežem Frančiškom o celoviti ekologiji je uredil Petrini, ustanovitelj globalnega gibanja slow food kot protiuteži hitri prehrani. Pogovori izpostavljajo papežev socialni pogled na ekologijo, ki ga je orisal že v encikliki Hvaljen, moj Gospod (Laudato Si), objavljeni leta 2015.

 

 STA
 Edgar Jiménez from Porto, Portugal / CC BY-SA

Sorodni članki

Back to top button