GlasbaNovice

Udarna glasbena trojica na Štuk prinesla vonj po zimi

Na Štuku se je odvil tradicionalen pozdrav zimi, Winter is coming. Na zadnjem študentskem torku tega koledarskega leta je nastopila barvita trojica glasbenikov iz vseh vetrov – Smetnaki, Hamo & Tribute 2 Love in Leopold I. z Drügimi.

Dan pred zimskim solsticijem, ki so ga kulture praznovale že tisočletja pred trenutkom, ko smo sodobne civilizacije začele hoditi po Zemlji, je bil na Štuku prav poseben. In če so čas okoli solsticija nekoč praznovali s festivali in rituali, smo ga tokrat proslavili s prav posebno glasbeno poslastico. Odvil se je že tradicionalen pozdrav zimi, Winter is coming.

In ker je skoraj že čas za prihod našega najljubšega gospoda v rdečem, se je večer začel z obdarovanjem. Sodelavci Oddelka za interesne dejavnosti Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM), ki so večer organizirali, so obiskovalce na Štuku pričakali z majhnimi darilci. Majhnimi, a pomembnimi. Skoraj bi lahko rekli, da so delili paketke prve pomoči. V njih so bili prvi bojevniki proti nezaželenim posledicam nočne zabave, kondomi, in grelne blazinice za hladne zimske večere.

In ko smo bili opremljeni, se je dogajanje prestavilo v dvorano

Večer so fenomenalno otvorili naši najljubši Gorenjci in zmagovalci letošnjega Šourocka, Smetnaki. Šesterica glasbenih mojstrov je kljub šalam o prazni dvorani (“hvala za aplavz – dejansko v ednini”) obiskovalce iz vseh koncev Štuka hitro privabila, da so zaplesali na ritme skaja. Poleg avtorskih pesmi so postregli tudi z Agropopovo klasiko, Samo milijon nas je, in množico razgibali za naslednje nastopajoče.

Smetnaki, Štuk, koncert
Smetnaki so povedali, da vendar igrajo narodnozabavno glasbo – glasbo, ki zabava narod.

S Hamotom nato o dvojini, množini in vsem ostalem

Nato so na oder stopili Hamo & Tribute 2 Love, petčlanska zasedba iz Ljubljane. Postregli so z izborom dobro poznanih rock blues pesmi s čutnimi besedili. Da je bila množica zadovoljna, je pričalo dejstvo, da je na oder priromal plakat z napisom “Čuj, niste tak švoh“, skupina pa je koncert zaključila z voščilom in lepimi željami za prihajajoče leto.

Hamo, Hamo & Tribute 2 Love
Hamo & Tribute 2 Love so postregli s priljubljenimi skladbami, kot sta Ona gre in Vse lepo za vse.

In barvit konec večera z Leopoldom I.

Ko se je noč že prelevila v jutro, je na Štukov oder stopil še Leopold I. z Drügimi. Priljubljen radgonski izvajalec je postregel z naborom izvrstnih družbenokritičnih bangerjev v značilnem naglasu. Vse od Kinderšpila, plesanja po svoje in fašistov – Majki je ponovno prepričal, na odru pa se mu je pridružil tudi Emkej. Zadnje nastopajoče druščine množica preprosto ni želela spustiti domov, a po bisu, čarobnem snegu v zraku in zdravici se je končal tudi ta izvrsten večer.

Leopold I., Štuk, koncert
Poleg tega, da ustvarja izvrstno glasbo, Leopold I. z njo tudi širi zavedanje, da so dialekti nekaj, kar moramo ponosno ohranjati.

Sara VOCOVNIK
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button