Potovanje

V Bruslju se začenja Slovenski festival: teden kulture, športa, kulinarike

V tem tednu se bo v Bruslju odvila vrsta kulturnih, športnih in kulinarično obarvanih dogodkov, na katerih bodo lahko obiskovalci spoznavali Slovenijo, ki še do konca decembra predseduje Svetu EU. Osrednji dogodek bo Slovenski festival na krožišču Schuman v evropski četrti, kjer bodo predstavili dosežke v športu, znanosti in kulturi.

Slovenija zaključuje polletno predsedovanje Svetu EU. Do konca decembra zato v Bruslju organizira različne prireditve in dogodke, ki obeležujejo tudi 30-letnico samostojnosti. Dogodki bodo pritegnili tako ljubitelje glasbe in leposlovja kot tudi športne navdušence. Večina se jih bo v prestolnici Evropske unije odvila ta teden. Na različnih prizoriščih bodo potekale razstave, koncerti, razprave in filmske projekcije.

Osrednji del predstavitve Slovenije bo potekal od ponedeljka do srede v osrčju evropske četrti, na krožišču Schuman, kjer je tudi sedež glavnih institucij Evropske unije. Tam bodo pripravili Slovenski festival. Na njem bodo obiskovalci spoznavali, v čem je Slovenija vrhunska – športu, naravi in aktivnostih na prostem, pa tudi v kulturi, znanosti in gastronomiji.

Slovenski festival ponuja pester program

Ob odprtju festivala v ponedeljek bosta navzoče med drugim nagovorili ministrica za izobraževanje Simona Kustec in evropska komisarka za izobraževanje in kulturo Marija Gabriel. Nastopila bo tudi Ana Soklič, ki je predstavljala Slovenijo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije.

Sreda bo športno obarvana, saj bodo na pogovorih o vlogi športa v družbi sodelovali tudi nekateri slovenski vrhunski športnik. Med njimi kolesar Primož Roglič in nekdanja smučarska tekačica Vesna Fabjan. Obiskovalci bodo lahko poleg tega virtualno poleteli s planiške velikanke in se fotografirali z Luko Dončićem – oziroma ob njegovi podobi dejanske velikosti.

V okviru festivala bo na ogled tudi igrano-dokumentarni film 30 vrhov za 30 let kot poklon slovenskim goram in hribom. Na ogled bo projekcija baleta Povodni mož koreografa Edwarda Cluga z Blejskega jezera. Potekala bo tudi razprava o vplivu umetne inteligence na družbo. Ob tem bodo na pokušino tudi slovenske jedi in vino.

Tipične jedi različnih slovenskih pokrajin bodo sicer ves teden bogatile tudi jedilnik restavracij Sveta EU, v okviru katerega se sestajajo predstavniki držav članic.

V torek zvečer bo v gledališču Ancienne Belgique koncert slovenske vokalne skupine Perpetuum Jazzile. V bruseljskem kulturnem centru Bozar pa je dan kasneje na sporedu literarni večer s pisateljema Dragom Jančarjem in Stefanom Hertmansom, sicer priznanim avtorjem flamskega literarnega sveta.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button