Potovanje

Predlagane nižje kazni za prekoračitev hitrosti evropsko primerljive

Vlada je obravnavala predlog zakona o pravilih cestnega prometa, ki občutno znižuje kazni za prekoračitev hitrosti. Po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca so globe evropsko primerljive. Minister meni, da bi morali več vlagati v preventivo in nadzor. Bodo pa globlje v žep segli tisti, ki med vožnjo uporabljajo telefon.

Predlogi so sledeči:

50 km/h

  • prekoračitev hitrosti do 10 km/h = 40 evrov
  • prekoračitev hitrosti od 10 do 20 km/h = 120 evrov + 3 kazenske točke
  • prekoračitev hitrosti od 20 do 30 km/h = 250 evrov + 5 kazenskih točk
  • prekoračitev hitrosti od 30 do 40 km/h = 500 evrov + 7 kazenskih točk
  • prekoračitev hitrosti od 40 do 50 km/h = 750 evrov + 9 kazenskih točk

Predlog zakona zvišuje tudi kazni za prekoračitev hitrosti v območjih, kjer je hitrost omejena na 90 kilometrov na uro. Prav tako bodo nižje na hitrih cestah in avtocestah.

30 km/h

  • prekoračitev hitrosti do 10 km/h = 40 evrov
  • prekoračitev hitrosti od 10 do 20 km/h = 130 evrov
  • prekoračitev hitrosti od 20 do 30 km/h = 500 evrov + 7 kazenskih točk
  • prekoračitev hitrosti za 30 km/h ali več = 1200 evrov + brez vozniškega dovoljenja

“Sam sem zagovornik zniževanja kazni za prehitro vožnjo, ker tudi glede na izkušnje iz tujih držav menim, da korelacije med visokimi kaznimi in prometnimi nesrečami s smrtnim izidom ni,” je na novinarski konferenci dejal minister. Pomembno se mu zdi, da čas vlagamo v preventivo in kontrolo ter na ta način ublažimo prometne nesreče in njihove posledice.

“Naše kazni bodo s tem predlogom končno evropsko primerljive, zlasti s sosednjo Avstrijo, kjer so še nižje,” je dodal Vrtovec. Ob tem je dodal, da je kultura vožnje odvisna zlasti od ozaveščenosti voznikov.

Električni skiroji kot lahka motorna vozila

Predlog zakona, ki ga vlada pošilja v DZ, prinaša še nekatere druge spremembe. Med drugim je Vrtovec izpostavil možnost zavijanja na desno ob rdeči luči v križiščih, ki so pregledna in kjer je to mogoče. “Ta križišča bodo tudi primerno označena, pretočnost pa bo zagotovo boljša,” je dejal.

Prav tako predlog električne skiroje opredeljuje kot lahka motorna vozila. Z njimi se bo zdaj po ministrovih pojasnilih možno voziti po kolesarskih poteh ali ob desnem robu cestišča, kot to velja za kolo ali mopede. “Na drugi strani pa prepoveduje vožnjo po prostoru, ki je namenjen pešcem,” je izpostavil. Uporaba električnih skirojev bo dovoljena od 14. leta naprej, do 18. leta pa bodo morali vozniki nositi čelado.

Predlog: uporaba mobilnega telefona = 250 evrov + 3 kazenske točke

Po predlogu, pripravljenem za sejo vlade, bi se povečale kazni za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo zaradi vse večje razširjenosti uporabe mobilnih telefonov v Sloveniji in premajhnega zavedanja o posledicah v prometnih nesrečah, ki ga predstavlja uporaba telefona med vožnjo. Ministrstvo predlaga zvišanje kazni, in sicer s 120 evrov na 250 evrov, poleg tega pa bi kršitelj dobil tri kazenske točke.

Kot še enega od ukrepov, s katerimi želijo na ministrstvu zagotoviti večjo varnost in red na avtocestah, pa je minister izpostavil avtocestno policijo, ki bo predvidoma zaživela v prvih mesecih prihodnjega leta. Vrtovec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič in predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak so danes podpisali sporazum, ki ureja njen nastanek.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button