Kultura

Premiera dokončane desete Beethovnove simfonije novembra

Mednarodna skupina muzikologov, pianist Robert Levin in računalniški strokovnjaki so s pomočjo umetne inteligence dokončali nedokončano deseto simfonijo Ludwiga van Beethovna.

Beethovnov orkester iz Bonna jo je po prvotnem načrtu nameraval izvesti aprila, sedaj so premierno izvedbo zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili na november.

Beethovnov orkester s sedežem v Bonnu je nameraval z izvedbo tega glasbenega dela konec aprila obeležiti 250 let, odkar se je skladatelj rodil v tem mestu. A je premiera, kot je sporočilo podjetje Deutsche Telekom, ki je spodbudilo projekt, prestavljena na november, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodna skupina si je za dokončanje desete Beethovnove simfonije prizadevala od leta 2019. Na voljo ni imela veliko gradiva, saj je Beethoven za simfonijo zapustil le osnutke. Končna verzija ima po pisanju dpa dva stavka ter traja od 20 do 25 minut.

Premiera dokončane desete Beethovnove simfonije pa ni edini dogodek ob jubileju, ki so ga zaradi pandemije novega koronavirusa prestavili. V mestu so zaenkrat do 19. aprila zaprli tudi veliko razstavo v Muzeju Bundeskunsthalle.

Beethoven se je rodil decembra leta 1770. Ustvaril je devet simfonij in osnutek za deseto, ob tem pa še opero Fidelio in več drugih skladb. Umrl je leta 1827 na Dunaju. Med predstavniki glasbenega klasicizma, kamor ga uvrščajo, je kompozicijsko predstavljal most do obdobja romantike.

Od njegovih simfonij so najbolj znane tretja, imenovana Eroica, peta, imenovana Usodna, šesta, imenovana Pastoralna, in deveta, katere Oda radosti iz četrtega stavka je danes himna EU. Prepoznaven je tudi po klavirskih delih, med njimi sta priljubljeni sonati V mesečini in Appassionata.

Znan je bil tudi po tem, da je komponiral še, ko je že skoraj popolnoma oglušel.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button