Glasba

Na Evroviziji nas bo predstavljala Ana Soklič s pesmijo Voda

Slovenijo bo maja na 65. tekmovanju za pesem Evrovizije v Rotterdamu zastopala Ana Soklič s pesmijo Voda. Tako so odločili gledalci in poslušalci Eme ter strokovna žirija. Ta je najprej izbrala dve superfinalistki, poleg zmagovalke še Lino Kuduzović s pesmijo Man like u.

Skupaj je na letošnji Emi nastopilo 12 izvajalcev. Poleg superfinalistk še Simon Vadnjal s pesmijo Nisi sam, Saška s Še kar lovim tvoj nasmeh. Gaja Prestor z Verjame vase, skupina Inmate s pesmijo The Salt, Manca Berlec s pesmijo Večnost. Tinkara Kovač s Forever, Božidar WolfandWolf s pesmijo Maybe Someday, skupina Parvani Violet s pesmijo Cupid. Klara Jazbec s Stop the World in skupina IMSET s Femme fatale.

Ana Soklič je na Emi nastopila že leta 2004 in leta 2007, v tretje pa se ji je uspelo prebiti na Evrovizijo.

Tekmovanje je vodil Klemen Slakonja, ki je petindvajset let sodelovanja Slovenije na tekmovanju za pesem Evrovizije je počastil tako, da je imitiral vse dosedanje predstavnike.

Superfinalistki je v prvem krogu tekmovanja izbrala tričlanska žirija v sestavi Darja Švajger, Nuša Derenda in Maja Keuc. Zmagovalno skladbo so nato določili poslušalci in gledalci s telefonskimi glasovi.

Deset skladb in izvajalcev, ki so se predstavili na letošnji Emi, je med 74 prijavami izbrala komisija, ki so jo sestavljali glasbenica Raiven, vodja založniške dejavnosti ZKP RTV SLO Mojca Menart in glasbeni urednik Vala 202 Jernej Vene.

Saška in skupina Parvani Violet pa so bili zmagovalci Eme Freš. Spletni predizbor Ema Freš je letos mladim, še neuveljavljenim glasbenikom dal priložnost, da se predstavijo širšemu občinstvu in se skupaj z že uveljavljenimi glasbeniki potegujejo za karto do evrovizijskega Rotterdama.

Nastopila tudi lanska zmagovalca Eme

Poleg tekmovalcev sta na odru Eme nastopila lanskoletna zmagovalca Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta Slovenijo zastopala na 64. tekmovanju za pesem Evrovizije v Tel Avivu. Predstavila sta pesem Me & My Boi z novega albuma 4, ki sta ga izdala letos na valentinovo.

Ana Soklič je postala 26. predstavnica Slovenije na tekmovanju za pesem Evrovizije. Slovenija svojega predstavnika na ta evropski glasbeni festival, ki si ga vsako leto ogleda več kot 200 milijonov ljudi, pošilja od leta 1993, vse odkar je skušala prepričati s pesmijo Tih deževen dan. Tekmovanja se je nato udeležila vsako leto, razen leta 1994 in 2000, ko je morala zaradi slabih rezultatov sodelovanje izpustiti.

Rotterdam bo 65. tekmovanje za pesem Evrovizije gostil po zaslugi Duncana Laurencea in njegove pesmi Arcade. Polfinala bosta 12. in 14. maja, finale pa 16. maja.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button