NoviceŠport

Maribor v pričakovanju največjega športnega dogodka za mlade

V tem tednu se je v Mariboru odvil glavni testni dogodek pred bližajočim se Olimpijskim festivalom evropske mladine, do katerega nas loči manj kot 100 dni. Organizatorji so na t. i. seminarju Chefs de Mission gostili vodje reprezentanc iz 48 sodelujočih držav, člane Evropskega olimpijskega komiteja, domače in tuje športne delegate in delavce ter predstavnike prostovoljcev. Namen srečanja je bil predstavitev vseh športnih in spremljevalnih prizorišč, predaja ključnih informacij za prihod delegacij ter pregled vsebinske in operativne pripravljenosti organizatorjev. 

Maribor vstopa v zadnjo fazo priprav na zgodovinski mejnik – izvedbo največjega večpanožnega športnega dogodka v zgodovini države, ki bo potekal med 23. in 29. julijem. Takrat se bo v sklopu Olimpijskega festivala evropske mladine na 13 prizoriščih v mestu in okolici odvilo skupno 123 tekem v 11 panogah, na katerih se bodo najboljši mladi športniki iz 48 držav evropskega kontinenta potegovali za kar 742 odličij.

Za ogrevanje pred izvedbo poskrbel seminar Chefs de Mission

Člani slovenskega organizacijskega odbora in vodje področij so udeležence seminarja Chefs de Mission tekom tedna seznanili z vsemi prizorišči, na katerih se bodo odvijala tako športna tekmovanja in spremljevalni program kot tudi otvoritvena in zaključna slovesnost. Vodjem reprezentanc so predali vse ključne informacije, potrebne za priprave in prihod njihovih delegacij v Maribor, hkrati pa so jim predstavili tudi samo mesto Maribor, kamor bodo skupaj s svojimi športniki, trenerji ter tehničnim in zdravstvenim osebjem prispeli že čez tri mesece.

Kot pravi direktorica OFEM-a Nataša Ritonija, je seminar Chefs de Mission služil tudi kot priložnost, da so naredili prerez svojega dosedanjega dela in dosežkov: »Ponosna sem, da smo skupaj z ekipo uspešno premagali vse velike mejnike in izzive, dosegli povezovanje in medsebojno sodelovanje različnih deležnikov na lokalni in državni ravni ter si nenehno prizadevali k doseganju ciljev. Veselim se zadnje faze priprav, še posebej pa komaj čakam julij, ko bomo kot navdušeni gostitelji v mestu pozdravili večtisočglavo množico.«

V naslednjem koraku se bodo sedaj organizatorji skupaj z nacionalnimi panožnimi zvezami posvetili pripravam na vsako posamezno športno panogo. Slednjih je skupno 11, med drugim bodo prav v Mariboru prvič v zgodovini Olimpijskega festivala evropske mladine izvedena tekmovanja v gorskemkolesarstvu,košarki 3×3 in rolkanju/skateboardingu.

OFEM
iz leve proti desni: Líney Rut Halldórsdóttir, predsednica EYOF komisije pri Evropskih olimpijskih komitejih, Nataša Ritonija, direktorica OFEM 2023 Maribor, Peter Brüll, športni direktor Evropskih olimpijskih komitejev, Guro Lium, predsednica koordinacijske komisije za OFEM 2023 pri Evropskih olimpijskih komitejih, Nataša Jankovič, koordinatorica EYOA (Mladi ambasadorji Evropskega olimpijskega komiteja – European Young Olympic Ambassadors).

Koordinacijska komisija Evropskih olimpijskih komitejev pohvalila delo organizatorjev

Koordinacijska komisija Evropskih olimpijskih komitejev je organizatorje nazadnje obiskala oktobra lani, ko je še posebej izpostavila napredek pri obnovi športnih objektov in prizadevanja na področju programa prostovoljstva. Po besedah predsednice koordinacijske komisije Guro Lium so ugotovitve komisije tudi ob tokratnem obisku izjemno pozitive. »Ocenjujemo, da je vsebinska in operativna pripravljenost organizacijskega odbora odlična ter v skladu z zastavljenimi cilji in časovnici. Veselimo se izvedbe letošnjega festivala in verjamemo, da bo slednji ostal v lepem spominu vseh udeležencev in obiskovalcev,« dodaja.

Stopnjevanje napetosti pred pričetkom festivala

V naslednjih treh mesecih bodo organizatorji svoje moči intenzivno usmerili tudi v povezovanje lokalnega prebivalstva v športnem duhu. Konec maja bodo na protokolarni slovesnosti v Rimu prevzeli ogenj miru in ga 2. junija na Trgu svobode predstavili na uradnem dogodku. Že naslednji dan sledi pohod z baklo na Pohorje, nato pa bodo v sklopu potovanja bakle po štajerski regiji obiskovali šole, vrtce in društva.

Organizatorji načrtujejo še številne druge promocijske aktivnosti, s katerimi bodo spodbujali obisk Olimpijskega festivala evropske mladine, ki bo povsem brezplačen.

»Želimo si, da celotno mesto, pa tudi širša regija in navsezadnje država, diha z nami. Za vse tekmovalne in spremljevalne dogodke bo veljal prost vstop, da bomo lahko v kar največjem številu skupaj navijali in podpirali najboljše mlade športnike Čaka nas resnično nepozaben dogodek in verjamem, da bomo izkoristili to priložnost, da pokažemo svoje športno srce in gostoljubnost,« še poudarja direktorica OFEM-a Nataša Ritonija.

OFEM / KČ
Marko Pigac

Sorodni članki

Back to top button