Šport

Svetovne prvakinje v nogometu so (p)ostale Američanke

Ameriška nogometna reprezentanca je na osmem ženskem svetovnem prvenstvu v Franciji osvojila naslov prvaka. V finalu v Lyonu so z 2:0 (0:0) premagale evropske prvakinje Nizozemke.

Igralke ZDA so pred nekaj manj kot 58 tisoč gledalci ubranile naslov prvakinj. Po dve zadetkih v drugem polčasu so še četrtič postale svetovne prvakinje.

Za zmago ZDA proti Nizozemski je v 62. minuti zadela Megan Rapinoe, v 69. minuti pa še Rosa Lavelle.

Američanke, ki so na vseh tekmah na tem SP dosegle zadetek v prvih 12 minutah, so imele tokrat več težav. V prvem polčasu jim je z odličnimi obrambami načrte prekrižala junakinje tega dela igre, nizozemska kapetanka in vratarka Sara van Veenedaal.

Američanke so povedle v 62. minuti. Po pregledu z VAR je sodnica ocenila, da je Stephanie van der Gragt naredila prekršek nad Morganovo. Z bele pike je bila zanesljiva Megan Rapinoe, ki se je s šestim zadetkom na vrhu lestvice strelk tega SP pridružila Morganovi in Whitovi.

Ob bolj napadalni igri Nizozemk so Američanke, hitro unovčile več prostora V 69. minuti je Rose Lavelle prodrla na rob kazenskega prostora in z natančnim strelom zadela za 2:0. V 80. minuti so zagrozile Nizozemke, ko je Sherida Spitse zgrešila cilj s prostega strela.

Doslej so Američanke štirikrat zmagale (1991, 1999, 2015, 2019), dvakrat so bile zmagovalke Nemke (2003, 2007), po enkrat pa Norvežanke (1995) in Japonke (2011).

Zmagovalke finala so bile s 26 goli (rekord na enem SP) tudi daleč najbolj učinkovita ekipa prvenstva. Za finalni uspeh so dobile štiri milijone, poraženke pa 2,6 milijona dolarjev.

Sodeč po podatkih Mednarodne nogometne zveze, si je prvenstvo skupno ogledala milijarda ljudi. Za primerjavo – moško SP v Rusiji 2018 si je po ocenah Fife ogledalo 3,5 milijarde ljudi.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button