Šport

Afganistanske nogometašice odigale prvo tekmo po talibanskem prevzemu oblasti

Članice afganistanske nogometne reprezentance so ponovnem prevzemu oblasti v njihovi domovini s strani talibanov odigrale prvo tekmo in v lokalni amaterski ligi v zvezni državi Victorii remizirale z 0:0. Bolj od same tekme je bil dvoboj pomemben v luči njihovega vključevanja v avstralsko družbo.

 Talibani so oblast ponovno prevzeli pred osmimi meseci in odtlej onemogočili ali zelo omejili številne dejavnosti ženskam. Tudi šolanje in ukvarjanje s športom. Številne so zato pobegnile iz Afganistana. Nekatere nogometašice iz nogometne reprezentance so našle zatočišče v Avstraliji, predvsem v okolici Melbourna.

Afganistanske nogometašice so igrale proti ekipi iz Melbourna ETA Buffalo. Po besedah kapetanke Nilab njihova prva uradna tekma kaže, “da jim talibani ne morejo preprečiti igranja nogometa”. Svojega priimka pa ni želela razkriti v bojazni pred morebitnimi posledicami za njeno družino in sorodnike.

Sedem držav, ki so geografsko blizu Afganistana, je talibanske oblasti konec marca na srečanju na jugovzhodu Kitajske pozvalo k spoštovanju pravic žensk in zagotavljanju izobraževanja za otroke. Srečanja so se udeležili zunanji ministri ali drugi visoki uradniki iz Kitajske, Rusije, Irana, Pakistana, Tadžikistana, Turkmenistana in Uzbekistana.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button