Šport

Mednarodna plavalna zveza uvaja odprto kategorijo za transspolne osebe

Predsednik mednarodne plavalne zveze (Fina) Husein Al-Musalam je potrdil, da bodo lahko transspolni športniki tekmovali v "odprti kategoriji".

“Ne želim, da bi kateremukoli športniku prepovedali tekmovanje na najvišjih ravneh,” je poudaril Al-Musalam. Dodal je: “Nastavil bom ekipo, ki bo vzpostavila odprto kategorijo na plavalnih tekmovanjih. Smo prva zveza, ki bo to omogočila.”

Direktor Fine Brent Nowicki pa je dejal, da zveza vseeno želi imeti ločena moška in ženska tekmovanja. “Zavedam se, da nekaterim ni omogočeno tekmovanje v kategoriji, ki je najbližje njihovi spolni identiteti.” Potrdil je, da bodo po pravilih moška tekmovanja odprta za vse.

Pravilnik predvideva, da smejo transspolni športniki na ženskih tekmovanjih nastopiti le, če so svojo spolno identiteto prilagodili do 12. leta. S tem so v prvih odmevih naleteli tudi na vrsto ostrih kritik.

Nova pravila so že naletela na val kritik

Transspolni športniki se namreč vedno pogosteje spopadajo s težavo, v kateri kategoriji lahko nastopijo. V ZDA so se številni obregnili ob nastope Lie Thomas v ženski konkurenci, saj naj bi imela po biološki plati prednost, ki je nepoštena do tekmic. Na drugi strani pa zagovorniki nastopov transspolnih športnic v ženski konkurenci trdijo, da fizične razlike v nobenem primeru niso poštene in da ima večina vrhunskih športnikov na tak ali drugačen način nekakšno biološko prednost in so zato tako dobri v svojih športih.

Pred odločitvijo o novem pravilniku so svoja stališča na kongresu predstavili predstavniki delovnih skupin, ki so jih tvorili športniki, znanstveniki, zdravniki in tudi strokovnjaki za človekove pravice. Kar 71,5 odstotka delegatov je novi pravilnik potrdilo.

Pravilnik na tem področju je bil nujen, saj je osnova za nacionalne panožne športen zveze, ki lahko svoje odločitve zdaj gradijo na temeljih odločitve krovne organizacije.

STA
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button