Šport

Primož Roglič po dramatičnem zaključku dobil Liege-Bastogne-Liege

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je zmagovalec prestižne dirke Liege-Bastogne-Liege. Po 257 kilometrih je v dramatičnem zaključku v fotofinišu premagal svetovnega prvaka Francoza Juliana Alaphilippa, ki so ga kasneje kaznovali, in Švicarja Marca Hirschija. Slovenski uspeh sta s 3. in 4. mestom dopolnila Tadej Pogačar in Matej Mohorič.

Najstarejša izmed petih največjih klasik v kolesarstvu, organizirajo jo od leta 1892, je potekala po ustaljenem scenariju z dolgim začetnim pobegom in obračunom favoritov v najtežjem delu trase. Tokrat jo je dobil Primož Roglič.

V etapi je bil zaradi padca od glavnine nekaj časa oddaljen Pogačar, uspešno pa se je težavam izogibal Roglič. Slednji je spretno krmaril v glavnini, v kateri sta ritem narekovali moštvi Deceuninck-Quick-step, za katerega vozi Alaphilippe, in Sunweb za Hirschija, med tednom zmagovalca valonske puščice (Roglič ni nastopil).

Glavnina s favoriti je Švicarja Michaela Schärja (CCC Team), edinega od preostalih ubežnikov, ujela na vzponu Redoute. Ta velja za ključno točko dirke 35 kilometrov pred ciljem.

Na strmem klancu s povprečnim naklonom 8,9 odstotka je hitro prišlo do selekcije med najboljšimi. Ti so se nato spopadli na zadnjem strmem vzponu.

V zadnjem delu etape so se napadi vrstili eden za drugim. Moštvo svetovnega prvaka pa je nevtraliziralo vse poskuse pred zadnjim vzponom na Roche-aux-Faucons. Na njem je potegnil Tom Dumoulin, sledili pa so mu le najboljši, med njima tudi Pogačar in Roglič.

Nato je napadel Alaphilippe, sledil pa mu je Hirschi. Za njim pa sta se pripeljala prek vrha tudi Roglič in Pogačar. Nekoliko v ozadju je kolesarila skupina 13 kolesarjev, vključno z Mohoričem.

Primož Roglič prehiteva po desni

Zdelo se je, da se bo četverica pomerila za zmago, a se je iz ozadja po odličnem spustu in napadu približeval Mohorič. Ta je prehitel vodilne, a mu je v zaključku zmanjkalo moči za sprint.

Slednjega je prvi začel Alaphilippe, za njim je šel Hirschi, močan pa se je zdel tudi Pogačar, ki se je bližal obema favoritoma. Toda menjava smeri sprinta svetovnega prvaka iz Imole je iz boja za zmago izločila tako Hirschija kot Pogačarja na levi strani. Rogliču pa se je odprla pot na desni.

Francoz je nerazumljivo nekaj deset metrov pred ciljem začel proslavlja ti. S sunkom kolesa prek črte pa ga je za nekaj centimetrov ugnal Roglič in se veselil prve slovenske zmage na petih velikih kolesarskih spomenikih.

Alaphilippa so komisarji zaradi nevarne vožnje naknadno kaznovali in mu prisodili peto mesto. Tako sta na tretje in četrto mesto napredovala Pogačar in Mohorič.

“Neverjetno, bilo je tako tesno. Šele zdaj sem videl. Nikoli se nisem predal in sem verjel. Do zadnjih centimetrov sem poskušal in zelo srečen sem, da sem lahko zmagal,” je takoj po šest ur in pol trajajoči dirki v Ardenih dejal Roglič, za katerega je to daleč najodmevnejša zmaga na enodnevnih preizkušnjah.

In morda tudi zadoščenje po drugem mestu na dirki po Franciji. “Neverjeten občutek. To je bilo res dolgo obdobje treh mesecev, ki sem jih prebil stran od doma. Zelo sem vesel in ponosen na ekipo ter vse ostale. Na koncu sem le uspel nekaj zmagati,” je v smehu v izteku razlagal 30-letni Kisovčan, ki je prvič nastopil na tej sicer spomladanski klasiki, ki je bila tako kot številne druge prestavljena v jesen zaradi pandemije novega koronavirusa.

“Prvič sem to dirko vključil v koledar. To je bila moja želja, dobiti spomenik in vesel sem, da mi je uspelo. Za konec tega obdobja je to res dober občutek, vsi fantje so opravili dobro delo. Bil sem zaščiten in vesel sem, da sem lahko zmagal,” je še dejal Primož Roglič.

Roglič in Pogačar za letos še nista zaključila

Po za zdaj sicer neuradnih informacijah Rogliča letos čaka še nastop na dirki po Španiji, kjer bi lahko opravljal vlogo superpomočnika Tomu Dumoulinu. Vse pa bo odvisno od svežine in forme ob koncu oktobra, saj je Vuelta, kjer bi branil skupno zmago, na sporedu med 20. oktobrom in 8. novembrom.

Medtem bo Pogačar letos nastopil le še na eni enodnevni klasiki, na dirki po Flandriji 18. oktobra. Mohorič je po današnjem četrtem mestu bržčas že zaključil sezono 2020.

 

 STA
 Joži BAUMAN

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button