Šport

Odbojkarice Nove KBM Branika slovenske pokalne prvakinje

Odbojkarice Nove KBM Branika so ubranile naslov slovenskih pokalnih zmagovalk. V finalu v Kopru so po preobratu premagale Calcit Volley s 3:2 (-25, -13, 21, 26, 7). Za Mariborčanke je to jubilejni, 20. naslov v slovenskem pokalu.

Tekma v Kopru je spet pokazala, kako nepredvidljive so lahko finalne tekme pokala. Calcit Volley, zmagovalec srednjeevropske lige, ki na domačih tekmovanjih v sezoni še ni izgubil tekme, je bil pred tekmo izrazit favorit. A tega ni upravičil. Po prvih dveh nizih je sicer kazalo, da se bo zgodba s prejšnjih tekem ponovila, Kamničanke so vodile z 2:0, a nato je prišlo do velikega preobrata in Mariborčanke so prišle do presenečenja in jubilejnega naslova v pokalnem tekmovanju.

Mariborčanke do naslova po velikem preobratu

Da so štajerske odbojkarice popravile formo, se je videlo že na tekmah državnega prvenstva in tudi v prvem nizu v Kopru. Že tega bi lahko dobile z malo več zbranosti v končnici. Po zaostanku z 21:23 so s tremi zaporednimi točkami prišle do zaključne žoge, a pike na i jim ni uspelo postaviti, predvsem po zaslugi napak naveze podajalke Andreje Tišma in korektorice Ize Mlakar. Izgubljeni prvi niz je pustil posledice, tako da se v drugem nikakor niso zbrale. Calcit je povedel s 6:0 in 11:2, Mariborčanke so se zbudile prepozno, da bi lahko preprečile zaostanek 0:2.

A se je izkazalo, da so popravile igro še dovolj hitro za preobrat. V prvi polovici tretjega niza so sicer še zaostajale, po izidu 19:19 pa tekmicam dopustile le še dve točki. Odlično jim je deloval blok, trenerju Žigi Kosu se je obrestovalo nekaj menjav, eno od odločilnih točk je z asom prispevala Pia Senekovič, v napadu pa je bila zbrana Tali Lekše.

Prvi dobljeni niz na medsebojnih tekmah jim je dal še dodatno energijo. V četrtem nizu so na krilih razpoložene Mlakar povsem zagospodarile na igrišču, pri izidu 20:13 ni kazalo, da bi lahko še v njem prišlo do drame. Toda servisi Sare Najdič so v njene vrste naselili negotovost, ki se je izrazila tudi v rezultatu. Kamničanke so se z delnim izidom 10:1 in vodstvom 23:21 približale svojemu petemu naslovu, ki pa ga vendarle niso osvojile.

Kot da bi jim zmanjkalo moči, so tekmicam ponudile nove priložnosti, ponujeno pa so te zgrabile z obema rokama. Dobile so tako končnico kot “tie break” in se prešerno veselile zmage.

Pri fantih nad Mariborčani slavil Calcit Volley

Odbojkarji Calcita Volleyja so zmagovalci slovenskega pokala. V finalu so v Kopru po izenačenem boju s 3:0 (25, 26, 20) premagali i-Vent Maribor. Za Kamničane je to peti naslov prvakov, Mariborčani ostajajo pri štirih.

Varovancem Sebastijana Škorca ni uspelo polepšati mariborskega večera in napraviti novega presenečenja, podobnega polfinalnemu, ko so izločili 14-kratne zmagovalce tekmovanja, odbojkarje ACH Volleyja. V dvorani Bonifika so sicer prikazali dobro odbojko, bili enakovredni tekmecu, ki jih je prejšnjo nedeljo premagal že v finalu srednjeevropske lige.

Calcit je sicer zmagal s 3:0, a v prvih dveh nizih, ki bi se lahko tudi drugače končala, tekmeca strl šele v končnici, v tretjem pa le nekoliko prej. Vse to predvsem, ker je imel v svojih izredno razpoloženega Kubanca Lazara Bruneta. Ta je Mariborčanom paral živce z vsemi elementi, dosegel je 27 točk.

STA
Odbojkarski klub Nova KBM Branik FB

Sorodni članki

Back to top button