Šport

Flisar: Za mano je turbulentno obdobje

V sezono pa bo vstopil z nekoliko manj treninga kot v prejšnjih letih.

Filip Flisar, slovenski smučar prostega sloga, se je lani po manjšem razočaranju na olimpijskih igrah odločil, da bo nadaljeval kariero. Letos si je za cilj postavil svetovno prvenstvo.

Flisar je v prejšnjih letih pripravljenost brusil na kolesu, udeleževal se je tudi dirk v krosu, ki so bila dobra priprava za zimske obračune v smučarskem krosu. Letos pa se je moral namesto kolesu posvetiti drugim rečem, najprej skrbi za bolno mamo, nato pa še skrbi za prvorojenko.

»Za mano je turbulentno obdobje. Spomladi je moja mama hudo zbolela, z njo sem imel veliko dela, predvsem pa ogromno nekih skrbi. Na srečo je zdaj z njo veliko bolje. Seveda je na pomanjkanje kolesarskega treninga vplivalo tudi rojstvo hčere. Posvetiti sem se moral še treningu za zimo, tako da preko sebe nisem mogel, raztrgati se pač ne moreš, zato je kolo bolj ali manj mirovalo,« je razloge, da ga letos ni bilo moč videti na kolesarskih dirkah, obrazložil Flisar.

Čeprav priljubljeni Mariborčan pravi, da se je poskušal dobro pripraviti, pa zaradi vseh dogodkov pušča kanček dvoma o svoji pripravljenosti pred sezono, do katere sicer še ima kar nekaj časa, saj bodo prve tekme na sporedu decembra.

 

View this post on Instagram

 

Don’t want to spam you with all the baby photos but I guess this one is nice.

A post shared by Filip Flisar (@filipflisar) on

 Filip Flisar je postal očka, kar je tudi vplivalo na manjše število treningov.

»Vsak, ki se je ukvarjal z vrhunskim športom, ve, da take stvari, po eni strani težke, po drugi pa lepe, nekaj sledi pustijo. Jemljejo ti fokus, zato se zavedam, da nisem mogel narediti toliko kot lani. Ni pa to izgovor. Nisem več mlad tekmovalec, imam izkušnje, ki lahko nadomestijo tudi kakšen manjkajoči dan treninga. Zato sem prepričan, da se to pri moji pripravljenosti ne bi smelo veliko poznati,« meni smučar.

Nekdanji svetovni prvak je že bil na snežnem treningu, ki pa ni bil najboljši. »Letos sem bil v Saas Feeju, to je tudi sprememba od prejšnjih let, ko sem se pripravljal le v Stelviu. A žal so letos na vseh ledenikih katastrofalne snežne razmere, v naši disciplini se to še bolj pozna, saj potrebujemo več snega kot alpinci in drugi zimski športniki. A za vse je enako, treninga niti ne bi ocenil kot slabega, z njega sem se vrnil močan in z dobrim počutjem, se pa zavedam, da me do sezone čaka še veliko dela, veliko bom moral še nadomestiti,« pravi Flisar.

Tekmovalce v smučarskem krosu tako kot zadnji dve leti čaka zahteven december, nato pa je pred svetovnim prvenstvom v ZDA tekem nekoliko manj, kar Flisarju povsem ustreza. Bolj kot koledar pa ga moti dejstvo, da bo veliko letalskih poti. Postopanja po letališčih in vožnje z letalom pa se nikoli ni veselil, saj se je že nekajkrat zgodilo, da je pri tem dobil virus, zaradi katerega je zbolel in izgubil dragoceno moč.

»Mene lahko povozi ‘šleper’, pa mi ne bi bilo nič, če pa nekdo kihne na drugi strani ceste, pa se bom tresel, da ne zbolim. Bolezen me najbolj skrbi, zdaj še posebno, ker imam majhnega otroka. Poskušam se paziti, a prav zdaj sem prebolel virus, ki sem ga najbrž dobil od hčere. Upam, da bom zaradi tega zdaj postal bolj odporen,« je dejal trikratni olimpijec, ki se je zdaj že povsem navadil na očetovstvo: »Na začetku je bilo nekaj krize, a to je povsem normalno. Če vrhunski športnik po dveh treningih na dan ponoči, ne spi, se ne more počutiti najbolje. A najhuje je zdaj mimo, hčerka je zdaj že stabilna, tako da je vse v najlepšem redu.«

Dostopovci smo s Filipom Flisarjem v preteklosti imeli več zanimivih intervjujev. Enega »divjega« si lahko ogledate spodaj.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780arhiv DOSTOP.si, Filip FLISAR Instagram
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Mitja FLORJANC

Sorodni članki

Back to top button