Šport

Tek 101: razbijmo tekaške mite, ki krožijo med rekreativnimi tekači

Zagotovo poznaš kakšen tekaški mit, za katerega si izvedel na spletu ali preko prijateljev in raznih strokovnjakov. Pa res vsi držijo? Čas je, da pridemo resnici do dna.

No, to seveda nikakor ne drži. Za večino začetnikov je izmenjevanje teka in hoje najpogostejši način treninga in ko napreduješ po lestvici izkušenih, ni nujno, da se to spremeni. V resnici marsikateri profesionalni tekač po koncu težkega tekaškega intervala hodi, da nabere moči za novo ponovitev. Še več – če se boš odpravil na tekaško tekmovanje po brezpotjih, boš hitro ugotovil, da večina, tudi najboljši, po strmih klančinah hodijo. Pa niso zato nič manj tekači, kajne?

Hoja je aktivnost, ki je pri težjih naporih edina logična izbira – teči do točke, ko ti odpoveduje srce seveda ni cilj, s katerim bi se človek lahko hvalil.

2. Za napredek je potrebno teči vsak dan

Žal ne. Sploh, če si s tekom komaj začel. Vsakodneven tek nima vzporednic s tekaškim napredkom, saj telo nima časa, da si opomore in povzdigne na višji nivo. “Kako? Profesionalci pa tečejo vsak dan, nekateri celo dvakrat,” boš rekel. Drži, in o tem so pisali tudi v RedBull članku. Vendar pa je v nogah teh tekačev ogromno let treninga in njihove mišice ter tetive so vajene obremenitev, ki jim jih nalagajo.

3. Tek bo uničil tvoja kolena

Lahko drži. Če si recimo pretežek in se takoj vržeš v trening teka, brez da bi nekaj časa namenil predhodnemu treningu aktivacije določene nožne muskulature, je to lahko zelo možen scenarij. Po drugi strani pa je znanost do sedaj že večkrat potrdila, da imajo ljudje, ki tečejo večino svojega življenja, veliko boljša kolena, kot njihovi “netekaški” vrstniki. Obenem ne smemo pozabiti na faktor starosti, ki je pri bolečinah v kolenih zelo prisoten – vendar pa v takem primeru slednje ne smemo pripisati teku, temveč EMŠU.

4. Pred tekom je nujen “carboloading” oz. obrok poln ogljikovih hidratov

Mogoče, če se odpravljaš na daljšo, naporno, intenzivno vadbo, kot je recimo večurni tek po hribovitih brezpotjih ali pa intenziven cestni maraton, kjer podiraš svoj osebni rekord. Če se torej odločaš za dodaten krožnik testenin pri večerji, ker imaš naslednje jutro v planu 5 km iztek, potem vam z gotovostjo sporočamo, da to ni potrebno.

5. Dobro je, če se na tek odpravim s pijačo

Mogoče, če planiraš daljši tek (več kot 90 minut) in če ga izvajaš pri visokih temperaturah okolja. Sicer pa ne. Stopnja tvoje hidriranosti se uravnava tekom celotnega dne, zato ti kozarec vode pred tekom ne bo pomagal. Pomembno je, da vnašaš zadostno količino tekočine tekom celotnega dne, tedna, meseca … Tako bo tvoje telo vedno opremljeno z zadostno količino tekočine. Po drugi strani pa lahko ravno ta kozarec vode pred odhodom, povzroči nenačrtovano pavzo za prvim ovinkom, ko bo potrebno sprazniti mehur.

6. Tek po petah je slab

Večna debata, ki se vedno zaključi z istim odgovorom – odvisno. Seveda na treningih, kjer želimo doseči višje hitrosti, tek po petah ni zaželen, saj deluje zaviralno, obenem pa povzroča odbojne sile v smeri sklepov, zaradi katerih lahko po teku bolijo noge. Pa vendar najdemo tudi pri profesionalcih marsikoga, ki teče po petah, vendar pa je pri njih ključno to, da nogo postavljajo direktno pod težišče telesa in s tem ne ustvarjajo prehudih zaviralnih sil. Po drugi strani pa je tek po petah na iztekih nekaj povsem normalnega, saj takrat tečemo počasi in se telo s tehniko temu prilagodi.

Ne glede na to, kako tečeš, pa je pomembno, da veš, katere mišice bolj obremenjuješ. Poznavanje svoje tehnike teka je dobro predvsem zato, da se zaveš, kje se ustvarjajo deficiti, in se tako na dodatnih treningih moči, stabilizacije in tehnike osredotočiš na njih ter s tem preprečiš nastanek potencialnih poškodb.

7. Raztezanje je nujno

Mnogokrat vidimo, da tekači promovirajo raztezanje, jogo in druge oblike treninga mobilnosti kot del njihovega vsakdana. Pa je res, da si boljši tekač, če si bolj gibljiv? Če pogledamo, kakšen obseg giba dosegamo pri teku, hitro vidimo, da ne gre za takšne kote, ki bi potrebovali dodaten razteg. Poleg tega so pretirano gibljivi sklepi lahko celo problematični, saj nam ne omogočajo želene stabilnosti in elastičnosti.

Jasno pa je, da z raztezanjem vzpostavljamo v telesu balans, mišicam pomagamo, da se hitreje vrnejo v prvotno stanje, ki so ga imele pred treningom, preprečujemo zakrčenost, izboljšamo prekrvavitev … Z njim lahko dosežemo en kup pozitivnih učinkov, ki niso zanemarljivi pri končnem uspehu.

8. Da se lahko okličeš kot tekač, moraš preteči določeno razdaljo v določenem času

Najslajše smo seveda prihranili za konec – naj bo jasno, da je vsak, ki obuje tekaške copate in se s tekom odpravi raziskovat bližnje ali daljne ulice, tekač. Če to naredi enkrat na mesec, če to naredi enkrat na teden ali pa vsak dan.

Zagotovo pa se boš lahko opremil s tem nazivom, če se v nedeljo, 8. maja pridružiš dobrodelnemu teku Wings for Life World Run, kjer boš tekel za dober namen. Je lahko še kaj lepšega? Prijavi se tukaj in se pridruži ostalim tekačom na uradnemu Facebook dogodku.

RedBull
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button