KulturaNovice

Svetovni dan knjige 2023: moč literature še vedno živi

Svetovni dan knjige se je tudi letos vrnil na slovenske ulice, z njim pa obilica zabavnih, poučnih in pa predvsem literarnih dogodkov.

Vsi ljubitelji in ljubiteljice literature, napočil je vaš čas. Leto je okoli in 23. aprila smo praznovali Svetovni dan knjige. Datum seveda obeležuje tudi rojstvo enega največjih – ne, pardon – največjega pesnika v angleški zgodovini, Williama Shakespeara. V Sloveniji kot eni izmed redkih evropskih držav, kjer se ta praznik obeležuje cel teden, je potekal (in še poteka) pester program dogodkov. Mi smo obiskali finale Pesniškega turnirja 2023.

Razkritje nominirank za nagrado Vasje Cerjarja in boj s perfekcionizmom

Vse se je pričelo 17. aprila z novinarsko konferenco, ki jo je organiziral MKC Maribor, na kateri so bile razglašene nominiranke za nagrado Vasje Cerarja. Nominacije so si prislužile Nada Grošelj s prevodom dela November v Mumindolu, Diana Pungeršič za knjigo Zatipk in Flek ter Mateja Seliškar Kenda za prevod dela z naslovom Lučka. Isti dan je bilo večer mogoče preživeti v Knjižnici Kamnica, kjer so se obiskovalci lahko podružili z Danajo Lorenčič. Ta je spregovorila o njenih spopadih s perfekcionizmom, ki je osrednja nit njene nove knjige Nepopolna.

V soboto, 22. aprila, je v Sodnem stolpu v Mariboru potekalo finale Pesniškega turnirja 2023.

Maša Ogrizek in Tone Partljič kraljujeta

Torek je bil precej bolj filozofsko obarvan z združitvijo literature in filozofije, je pa sreda videla kar dva literarna večera: enega z Mašo Ogrizek, drugega pa v namen počastitve Kajuhovega leta. Otroško obarvani četrtek je dočakal vrnitev Maše Ogrizek, v Dravogradu pa je gostoval Tone Partljič s predstavitvijo nove knjige z naslovom Strnišča.

Obiskovalce je med nastopi zabavala skupina Kontra kvarter.

Poezija še živi, tudi v letu 2023

V soboto, 22. aprila, pa je finale dočakal tudi Pesniški turnir 2023. Nanj se je prijavilo kar 108 del, strokovna žirija pa jih je do samega dogodka morala zožiti na zgolj 12. Teh 12 pa je bilo nato mogoče slišati v živo v Sodnem stolpu v Mariboru. Tam smo lahko slišali pesmi, ki so bile tako zgodovinsko kot narečno obarvane, pričarale pa so odlično vzdušje, ki je popestrilo praznovanje literature v mestu ob Dravi.

Zmagovalci so bili razglašeni v treh kategorijah: glasovanje občinstva, vizir za najboljšo videopesem in pa seveda glavna nagrada, ki jo je podelila strokovna žirija, vitez Pesniškega turnija. Občinstvo je za zmagovalca okronalo Anžeta Brodnika s pesmijo Jean Baptiste Le Couperin. Za viteza Pesniškega turnirja 2023 pa je bil razglašen Andrej Medved s pesmijo Ta čudežni otrok, otrok kot črn gost.

Nastop Anžeta Brodnika z zmagovalno pesmijo Jean Baptiste Le Couperin.

Program, ki beleži Svetovni dan knjige 2023, še poteka, razpored preostalih dogodkov pa je mogoče najti tukaj.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button