Kultura

Svetovni dan knjige: Kako do knjig, ugodnih tudi za študentski žep?

Na svetovni dan knjige in avtorskih pravic, 23. april, velja poseben običaj – da sebe in svoje najbližje obdarimo s knjigo. A kako, če je študentski žep skromen in univerzalni temeljni dohodek šele na poti?

Že od ponedeljka pa vse do sobote, 25. aprila 2020 na spletni strani in družbenih omrežjih Mladinskega kulturnega centra Maribor ter sodelujočih založb poteka spletni knjižni sejem. Ta naj bi v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru potekal na  Grajskem trgu, a so ga organizatorji zaradi izrednih razmer preselili na splet. Zato pa ni sprememb pri tem, kakšne popuste in posebne knjižne akcije ponujajo ob svetovnem dnevu knjige.

Študent, izberi svoj popust

Mladi lahko tako raziščete široko ponudbo 20 založb, ki prinašajo vse od romanov tujih in slovenskih avtorjev, zbirk zgodb in poezije, strokovnega gradiva, izdaj za ljubitelje kulture, gledališča, arhitekture. Najdete pa lahko tudi številna dela za svoje mlajše bratce in sestrice ali druge družinske člane.

Ob svetovnem dnevu knjige namreč velja katalonski običaj knjige kot darila. Seveda pa je lahko knjiga tudi vstopnica za potovanje v dežele, ki so trenutno daleč, podpora pri študijskih naporih ali preprosto – dobra družba v časih, ki od nas zahtevajo, da prilagajamo tudi to.

Mnoge izdaje so dostopne že po ceni med 3 in 5 evrov. Na voljo so popusti tudi do – 50 %, ponekod pa bo brezplačna celo poštnina. Priporočamo, da se za nakup dogovorite skupaj s prijatelji in tako prihranite stroške pošiljanja.

Kaj pa knjiga – povsem brezplačno?

Obiščite katerega od Knjižnih mest. Na tri točke v mestu so nastavili odpisane, rabljene in podarjene knjige. Te lahko odnesete domov ali zamenjate s kakšno svojo knjigo. Točke se nahajajo: pred upravno stavbo MKC Maribor v Kulturnem centru Pekarna, ob čitalnici Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu in v klopci Zgodbe o klopeh in ljudeh pred Univerzitetno knjižnico Maribor. Pozor, s knjigami ravnajte v skladu z vsemi ukrepi, ki so trenutno v veljavi. S to akcijo organizatorji obeležujejo naziv Branju prijazna občina, ki ga je Maribor prejel v letošnjem letu.

 

Nina MEDVED
Andrej Gulič

Sorodni članki

Back to top button