Zdravje

Najboljši načini, kako ostati buden brez kofeina

Spanje nam lahko povzroča težave. Se kdaj znajdeš v situaciji, ko si obupno želiš počitka, a enostavno ne moreš zaspati? Strmiš v strop ali šteješ ovce, a spanec nikakor noče priti? Potem pa si v službi ali v šoli in nujno moraš ostati buden, a prav takrat bi lahko zaspal v nekaj minutah? Zakaj je temu tako? Kaj je razlog, da tako hitro zaspimo, ko bi morali biti budni? Kaj lahko storimo, da se nam to več ne bi dogajalo? Poglejmo nekaj nasvetov.

Stvar je preprosta: v trenutkih, ko bi želel/-a biti buden/-a, je samoumevno, da posežeš po dobro poznanem prijatelju – kofeinu. In hej, kofein deluje! Uživanje kave ali energijske pijače (ali kofeinskih tablet) ti zagotovo da kratkoročno spodbudo, ki jo potrebuješ. Toda kofein ni vedno najboljša izbira. Zmerni odmerki lahko pomagajo ohranjati budnost in imajo celo koristi za zdravje. Medtem pa lahko preveliki odmerki negativno vplivajo na zdravje in uničijo (ali vplivajo na) splošne vzorce spanja. To te lahko popelje skozi začaran krog izčrpanosti in zanašanja na kofein.

Resnica pa je, da ni tako težko ostati buden/-a, ne da bi posegel/-a po kofeinu. Če preživljaš zaspano popoldne ali dolgo noč in moraš ostati pokonci brez njegove uporabe, ti predstavljamo nekaj načinov kako:

Želiš biti buden? Jej in pij!

Kofein je kratkoročna rešitev za ohranjanje budnosti. Boljša možnost je, da si zagotoviš energijo z dvema stvarema, ki jih tvoje telo potrebuje: vodo in prehrano. Utrujenost je simptom dehidracije, zato ti bo pitje hladne vode pomagalo pri budnosti. Vsakodnevno pitje zadostne količine vode ni le zdravo, ampak ti bo tudi omogočilo boljši spanec. Tako ne boš utrujen/-a, ko bi moral/-a delati.

Prav tako je dobra strategija za ohranjanje budnosti hrana. Seveda je dobro, da se izogibaš sladkornim bombam in mastni, težki hrani, zaradi katere se lahko počutiš slabše. Raje vzemi v roke prigrizke z visoko vsebnostjo beljakovin ali ogljikovih hidratov. Ogljikovi hidrati bodo povečali količino energije, beljakovine pa bodo pomagale uravnavati, kako telo porabi to energijo.

Ne smeš pozabiti na aktivnost!

Če ob učenju zaspiš za pisalno mizo, je morda čas, da si vzameš krajši odmor. Namesto da vzameš še eno skodelico kave, vstani in malce potelovadi. Vadba poveča raven energije in zmanjša občutek utrujenosti. Seveda pa je dobra tudi za tvoje možgančke. Če težko ostaneš buden/-a tudi podnevi, raje razmisli o tem, da bi šel/-a na sonce. Sončna svetloba močno vpliva na človeško telo in dokazano vpliva tudi na budnost in raven energije.

Kdaj pa kdaj tudi zadremaj

No, samoumeven način, da ostaneš buden/-a, je tudi, da malce zaspiš. Dremež lahko močno izboljša sposobnost budnosti in bistrosti. Zato si včasih dopusti kratek počitek. To pomeni, da nastaviš alarm in zagotoviš, da po določenem času dremeža, še vedno dokončaš zadane naloge. Ni ti treba dremati dolgo  – že 10 minut hitrega spanca ima lahko ogromen pozitiven učinek.

Če spiš veliko dlje, lahko to vpliva na tvoj običajni urnik spanca, česar pa si seveda ne želiš. Torej, kako lahko preprečiš nezaželeno utrujenost? Poskusi nekaj od navedenih nasvetov.

Prevelike količine kofeina so lahko nezdrave.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button