ZdravjeŽivljenjski slog

Ali eterična olja res delujejo?

Sivka za spanje in sprostitev, limona za glavobole, vrtnica za zmanjšanje anksioznosti ... Eterična olja morda lepo dišijo, o tem ali dejansko delujejo ali ne, pa še vedno potekajo številne razprave.

Čeprav njihova učinkovitost v aromaterapiji ni jasna, se eterična olja pogosto uporabljajo kot antibakterijske sestavine v številnih izdelkih.

Uporabo eteričnih olj lahko datiramo vsaj v 12. stoletje. Zapisi nam povedo, da so jih uporabljali v sestavi mazil, v parfumih in celo v tekočinah za balzamiranje. Čeprav se dišeča olja ne uporabljajo več za mumificiranje naših pokojnikov, so se v zadnjih letih vrnila na sceno kot naravno zdravilo za številne tegobe in bolezni. Eterična olja lahko najdemo v kozmetiki, dišavah in čistilih za gospodinjstvo.

Kaj so eterična olja?

Eterično olje je tekočina, ki v zgoščeni obliki vsebuje aromatične kemične spojine, značilne za določeno rastlino. Ta olja se na splošno pridobivajo s parno destilacijo – razen esenc citrusov, ki so hladno ekstrahirane. Ko opisujemo ta olja, ‘eterično’ ne pomeni nepogrešljivo. Pač pa nakazuje, da olje vsebuje ‘esenco’ rastline, za katero so značilna njena hlapna olja – spojine, ki izhlapijo, ko pridejo v stik z zrakom, kar nam omogoča, da jih vohamo. Za razliko od rastlinskih olj (kot so olivno, avokadovo ali sezamovo) eterična olja ne vsebujejo maščobnih snovi.

Brezvestni proizvajalci eteričnih olj lahko razredčijo ali ponaredijo olja, ki jih prodajajo, da povečajo svoj dobiček. Nizke cene in opozorilne znake, kot so “samo za zunanjo uporabo,” “ni za notranjo uporabo,” “pred uporabo razredčite,” nas morajo opozarjati na možnost ponarejanja. Vendar pa so tudi čista eterična olja močna in vsa niti približno niso varna za uživanje. Olja torej kupuj pri priznanih proizvajalcih in jih uporabljaj po navodilih. 

eterična olja, rastline, kozmetika, aromaterapija
Uporaba eteričnih olj sega v 12. stoletje, velik hit pa znova postajajo v zadnjih letih.

Uporaba eteričnih olj

Rastline eterična olja proizvajajo za različne namene: za privabljanje opraševalcev, za odvračanje rastlinojedih živali, za vplivanje na rast konkurenčnih rastlinskih vrst in za nadzor glivičnih, bakterijskih in virusnih bolezni rastlin. Zaradi hlapljive narave olj in njihovega znanega delovanja na rastlinojede živali, so močni kandidati za naravni nadomestek za sintetične pesticide. Uporabljajo se tudi kot naravni dodatki za konzerviranje hrane, na primer za boj proti bakterijam, ki poškodujejo meso.

Večina eteričnih olj se uporablja pri izdelavi parfumov in dišav, ki se dodajajo kozmetičnim izdelkom, kot so kreme in sredstva za umivanje telesa. Včasih eterična olja dodajajo lepotnim izdelkom zaradi njihovih naravnih antioksidativnih lastnosti in ne toliko zaradi arome.

Aromaterapija

Precej majhno število eteričnih olj se je izkazalo za uporabna v terapevtskih namenih. Številni ‘naravni’ znanstveniki in aromaterapevti uporabljajo eterična olja. Aromaterapija vključuje razprševanje olj v zrak ali nanos olja neposredno na telo.

Tukaj je nekaj primerov učinkov pripisanih različnim eteričnim oljem:

  • Rožno olje: Ima sladek cvetlični vonj, ki dokazano zmanjšuje tesnobo. Ugotovljeno je bilo, da njegove antioksidantne lastnosti pomagajo pri zdravljenju aken in pomagajo do lepše kože.
  • Sivkino olje: Ima subtilen cvetlični vonj, za katerega je znano, da pomaga ljudem, da se sprostijo in zaspijo. Prav tako manjša glavobole, srbečico in otekline.
  • Mirino olje: Je sončnega vonja in naj bi lajšalo akne in razpraskano kožo, lahko pa celo pomaga pri zdravljenju atletskega stopala.
  • Olje bazilike: Bazilika ima protivirusne in protivnetne lastnosti, zato deluje kot zdravilo proti prehladu in gripi. Deluje tudi kot mišični relaksant, zmanjšuje stres, če pa ga dodamo k izdelkom za lase, pa zagotavlja dodaten lesk in sijaj.
eterična olja, rastline, kozmetika, aromaterapija
Morda ti pri bitki z nekaterimi težavami pomaga aromaterapija!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button