KulskoŽivljenjski slog

Eterična olja: katerih 7 je najboljših proti stresu?

Srčne palpitacije, potne dlani, občutki nenadne slabosti in pretirano razmišljanje o nerodni situaciji izpred več tednov. To so nekateri izmed morebitnih znakov tesnobe, ki ne napadajo samo misli, temveč tudi telo. Zahrbtno tesnobo pa lahko blažimo tudi z uporabo eteričnih olj. Preveri, katerih.

Obstaja veliko načinov spopadanja z dolgotrajno anksioznostjo. Uradno zdravljenje duševnih motenj seveda narekuje psihoterapijo in/ali uživanje zdravil, pri srečevanju s vsakodnevnimi stresorji pa si lahko občutno pomagamo tudi sami. In eterična olja so lahko odličen dodatek rutini za sprostitev.

Tesnoba je lahko pogosto pokazatelj, da s svojim telesom nismo dovolj povezani. Ko vonjamo eterično olje, pa s tem aktiviramo čut, ki nam omogoča občutek prisotnosti in prebujanje spominov, povezanih z vonjem.

eterično olje, ženska, punca, kozmetika
Večina eteričnih olj je varna za uporabo na koži – v spremljavi primernega nosilca oz. razredčila.

Različna eterična olja imajo različne vonjave. In vsako izmed njih lahko ima nekoliko drugačno vlogo pri dodajanju kančka umirjenosti tvojemu dnevu. Preveri 7 najbolj priljubljenih za lajšanje anksioznosti:

Ylang ylang

Prijeten sadno-cvetlični vonj ylang ylanga pomirja in znižuje krvni tlak. Tako je recimo primeren za uporabo med telesno vadbo – morda ga malce poškropiš po joga blazini?

Geranija

Geranija prinaša sladek cvetlični vonj in znižuje ravni stresa ter tesnobe. Ker pomirja, lahko nekaj kapljic olja daš na vato in z njo nekajkrat pomahaš pod nosom pred spanjem.

geranija
Dišeča geranija je vrsta pelargonije.

Sivka

Sivka je absolutna klasika za sprostitev in lajšanje tesnobe. In za tem dejansko stoji znanost. Raziskava iz leta 2019 je pokazala, da lahko vdihovanje eteričnega olja sivke ali celo masaža z njim milita znake visokih stopenj anksioznosti.

Vrtnica

Kdo ne bi želel, da njegov dom diši po šopku svežih vrtnic? Ugotovili pa so tudi, da eterično olje vrtnice pomaga pri obvladovanju stresa. Neka raziskava je recimo ugotovila, da vdihavanje eteričnega olja vrtnice med izpostavljenostjo stresu preprečuje skokovit porast kortizola, stresnega hormona.

vrtnica
Uporaba vrtnic v kozmetiki je praktično neskončna.

Muškatna kadulja

Raziskava iz leta 2020 je pokazala, da lahko vdihovanje eteričnega olja muškatne kadulje pomaga aktivirati sistem, ki proizvaja dopamin – hormon sreče, ki daje občutek motivacije in nagrajevanja. Dokazano pa je bilo celo, da vdihovanje izboljša spomin!

Jasmin

Če se želiš počutiti res zen, je eterično olje jasmina prava izbira zate. Vdihovanje spodbuja občutek dobrega počutja in pomirja živce brez povzročanja zaspanosti.

Bergamotka

Osvežilni vonj bergamotke spominja na citruse in uspešno blaži simptome stresa, poleg tega pa naj bi vonjanje bergamotke za manj kot 15 minut znatno izboljšalo razpoloženje.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button