Življenjski slog

Od kod spomladansko čiščenje?

Zahodni del sveta se spomladi loti čiščenja, ki pa pravzaprav izvira z Vzhoda

Prvi spomladanski sončni žarki kar kličejo po svežem zraku, prezračevanju, pranju zaves in posteljnin, čiščenju omar ter prebiranju stare šare. Stanovanje tako preplavi svež in čist vonj pomladi.

Večina ljudi se spomladi čuti dolžne, da prevetri svoje hiše in stanovanja, očisti vsak zadnji kotiček in odvrže vsak predmet, ki ga več ne potrebuje. K temu so naklonjeni tudi čistilni servisi, podjetja, ki že od konca zime intenzivno oglašujejo čistila in komunalne storitve, ki spomladi ponujajo odvoz različnih vrst večjih odpadkov. Pa si se kdaj vprašal, zakaj se tako zagnano lotevamo spomladanskega čiščenja?

Sončnice in sončni zahod
Morda pa nas k čiščenju spodbudi sonce, ki zaustavi proizvajanje melatonina in nam da več energije.

 

Tradicija čiščenja prihaja z Vzhoda

Razlogi, zakaj spomladi tako radi čistimo, se skrivajo v tradicijah različnih vzhodnih kultur. V Iranu novo leto praznujejo komaj 21. marca, praznovanje novega leta ali nowruza pa traja kar dva tedna. Nekaj tednov prej Irančani do potankosti očistijo svoja domovanja, saj »pretresejo hiše« oz. opravijo khane tekani. Očistijo prav vse: preproge, zavese, posteljnine, dekoracijo, tla, strope, ne pozabijo pa niti na sveže in dišeče rože, ki hišo prebudijo in jo pripravijo na prihod novega leta ter pomladi.

Grobnica Khaled Nabi, Iran
Nekateri verjamejo, da spomladansko čiščenje izhaja iz Irana in njihovega praznovanja novega leta.

Mnogi verjamejo, da tradicija spomladanskega čiščenja prihaja iz judovske kulture in njihovega praznovanja pashe, s katero obeležujejo izgon Judov iz Egipta. V tistem času so sužnji, med katerimi so bili tudi Judje, v Egiptu jedli le kruh brez kvasa ali matzah, zato so ga Judje kasneje vzeli za simbol suženjstva, ki so ga premagali. Imeti kvašen kruh ali celo njegove drobtine v hiši v času pashe je zato izjemno žaljivo in sramotno. Da bi se Judje temu izognili, nekaj tednov pred pasho korenito očistijo svoja stanovanja in poskrbijo, da v njih ni nobene drobtine kvašenega kruha.

Nekateri pa menijo, da so to tradicijo začeli Kitajci, ki tik pred novim letom očistijo in do potankosti pospravijo stanovanja, s čimer se znebijo vseh zlih duhov in slabe sreče, ki se je nabrala v prejšnjem letu. Nekaj dni po novem letu čiščenje prepovejo, saj bi z njim odstranili srečo in blaginjo, ki jo je prinesel vstop v novo leto.

Obstaja pa tudi popolnoma biološka razlaga, ki kompulzivno čiščenje pripisuje sončni svetlobi. Pozimi ljudje nismo veliko na soncu, zato naše telo proizvede veliko melatonina, ki povzroča zaspanost. Kadar pa smo izpostavljeni sončnim žarkom, je melatonina manj, mi pa imamo več energije. Zato je vzrok spomladanskega čiščenja lahko tudi konec zimskega spanja in nenadno povečanje energije, ki jo damo v čiščenje.

 

 DOSTOP.si / UK
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button