Življenjski slog

6 korakov, da boš lažje nehal odlašati

Si med tistimi, ki z delom vedno znova odlašajo?

Star slovenski pregovor pravi: »Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri.« Ampak vsi vemo, da se nanj prevečkrat požvižgamo in raje za (ne)določen čas odložimo obveznost.

Sploh v študentskih letih se raje odločimo za torkovo žuranje na Štuku, kot pa učenje za petkov kolokvij ali pa seminarske ne pričnemo pisati, vse dokler se čas do roka oddaje ne meri več v dnevih, ampak kar v urah.

Odlašanje ene stvari še ne pomeni katastrofe, če pa to počneš redno, lahko hitro postane navada. Psiholog Timothy Pychyl pravi, da moraš za rešitev najprej preučiti svoje vzorce zavlačevanja. Naredi seznam nalog in opravil, ki jih odlašaš, dopiši tudi misli in občutke, ki se ti ob tem porajajo in sledi spodnjim 6 korakom.

 

1. Začni.

Prepričaj se, da začneš z delom. Običajno šele takrat ugotovimo, da sploh ni tako slabo, kot smo mislili in smo jezni, ker smo odlašali. Začni z majhnim korakom proti cilju. Naprimer, ko moraš napisati seminarsko nalogo v petih dneh:

  • dan 1: Kreiraj datoteko in ustvari naslovnico.
  • dan 2: Napiši nekaj idej. Kmalu boš že brskal po Googlu.
  • dan 3: Napiši osnutek in razloži ideje.
  • dan 4: Počasi prični sestavljati tekst.
  • dan 5: Dokončaj besedilo in nalogo.

 

2. Ustvari si načrt ČE-POTEM.

Pripravi se na to, da se boš včasih težko motiviral in boš imel 1001 razlog, zakaj ne moreš pričeti z delom. Načrt ČE-POTEM, ti bo pomagal, da se rešiš besed ne morem in ne bom. Recimo:

  • ČE se bom dolgočasil, POTEM bom zadihal, se zbral in nadaljeval z delom.
  • ČE želim preveriti IG, POTEM bom ugasnil telefon in nadaljeval.
  • ČE bi rad nekaj prigriznil, POTEM bom raje šel na sprehod.

 

3. Ni treba, da ti je všeč, kar počneš.

Za dosego cilja ni nujno, da je tvoj nivo motivacije na vrhuncu. Nekaj lahko storiš, tudi če ti ni všeč ali pa se ti v tem trenutku ne da. Je pa res, da se bo tvoja motivacija dvignila takoj, ko boš začel, spremenil pa se bo tudi tvoj odnos do dela – na bolje.

 

4. Osvoji miselnost rasti.

Vedno imej v mislih, da lahko svoje sposobnosti izboljšaš s trudom in delom. Na tak način boš postal tudi bolj optimističen pri soočanju s težavami in pri doseganju ciljev.

 

5. Imej realen načrt.

Nalogo si razdeli na manjše korake, ki jih boš lažje nadziral, pri tem pa se zavedaj, koliko lahko narediš naenkrat. Ko končaš z določenim korakom, si dovoli nagrado in sprostitev. Seveda ne pozabi spremljati napredka in sproti prilagajati, od sebe pa pričakuj realen rezultat.

 

6. Vprašaj se, na kaj vpliva odlašanje.

Je to nivo stresa, ki si mu izpostavljen? Ali pa pri tem trpijo tvoji odnosi, družina, finančno stanje ali kak drug vidik tvojega življenja? Poslušaj sebe in ugotovi, čemu se moraš bolj posvetiti. Sedaj si pripravljen, da delaš učinkovito in brez odlašanja.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button