Življenjski slog

10 načinov, kako se v dvajsetih uspešno pripraviti na “odraslo življenje”

Ko vedno bolj stopamo v svet odraslosti, si verjetno želimo, da bi bili v nekaterih stvareh boljši kot smo v resnici. Pa naj gre za organiziranje proračuna, kuhanje, časovno razporejanje ali karkoli drugega. Nikoli pa ni prepozno, da začnemo ustvarjati navade, s katerimi bomo uspešno živeli "odraslo življenje".

Odraslost prinaša mnoge obveznosti in naloge, ki jih v času srednje šole in faksa (v tolikšni meri) še ne poznamo. Zato je pomembno, da se na odraslo življenje dobro pripravimo. Kako se tega lotiti v naših dvajsetih?

1. Nauči se oblikovati proračun

Določanje proračuna, ki ustreza našim prihodkom in odhodkom, je lahko prava umetnost. Vključevati mora popolno ravnovesje, ki nam omogoča, da živimo svoje življenje, hkrati pa ostanemo odgovorni in ne preveč razsipni. Zapomniti pa si moraš, da se proračun spreminja glede na tvoj dohodek – to pomeni, da ne bo vedno takšen kot je zdaj. V času študentskih dohodkov se lahko spreminja tudi vsak mesec.

2. Vzpostavi rutino

Vzpostavljanje rutine je ključnega pomena. Z rutino lahko poiščeš in ustvariš sistem, ki za tebe deluje najbolje. Tako boš vse naše navade in potrebe razvrstil v enovito celoto, ki ti bo omogočala optimalno preživljanje časa.

Odraslo življenje, odraslost, proračun, vzpostavljanje rutine, skrb zase, razvajanje, kuhanje, raziskovanje, ohranjanje stikov
Vzpostavljanje “načrta dela” je pomembno pri urejanju financ in vodenju rutine.

3. Ne pozabi na skrb zase

Nikoli ne pozabi na razvajanje. Pa naj bo to v obliki joge, gledanja televizije ali poduhovljenega uporabljanja poldragih kamnov. Vsak ima svoje tehnike in načine, kako se sprostiti. Kakorkoli izgleda tvoja skrb zase, je pomembno to, da jo vključiš v svoje vsakodnevno življenje.

4. Ne boj se napak in porazov

Velikokrat v življenju se stvari ne odvijajo, kot bi si želeli. Sprejemanje tega pa je velik del življenja. Bolj kot se zavedamo možnosti, da nam včasih kaj ne bo uspelo, lažje se je z morebitnim porazom potem spopasti.

5. Začni kuhati sam

Tudi če ti kuhanje ne deluje zabavno ali pomembno, lahko spremeni tvoje življenjske in prehranjevalne navade. S tem, ko začneš kuhati sam, prihraniš denar, lahko si pripravljaš bolj zdravo hrano, hkrati pa lahko kuhanje predstavlja možnost za druženje.

Odraslo življenje, odraslost, proračun, vzpostavljanje rutine, skrb zase, razvajanje, kuhanje, raziskovanje, ohranjanje stikov
Kuhanje je zlahka lahko aktivnost, pri kateri se družite s prijatelji.

6. Nikoli ne nehaj raziskovati in odkrivati

Raziskovanje zajema vse – od hoje po domači soseski do izletov in potovanj v nova mesta in države. Glavno je, da greš iz hiše in vidiš nekaj novega. S tem boš razširil znanja o zunanjem svetu in se poglobil vase.

7. Vzdržuj prijateljstva in socialne stike

Čeprav se sliši obrabljeno, je vzdrževanje stikov pomembneje kot samo druženje s kolegi. Na prvo mesto moraš postaviti družino in prave prijatelje. Odmeri si čas zanje, jim občasno pokloni kakšno pozornost in se jim posvečaj predvsem v časih, ko te potrebujejo. Če želiš, da te spremljajo skozi življenje, bo v ohranjanje stikov potrebno vložiti nekaj truda.

8. Ne pozabi, da se učimo vse življenje

Poleg klasične izobrazbe (ki je pri nas izjemno dostopna), obstaja nešteto načinov, kako se nenehno učiti. Učiš se lahko preko spleta, s knjigami, različnimi tečaji … Več znaš, več veljaš!

Odraslo življenje, odraslost, proračun, vzpostavljanje rutine, skrb zase, razvajanje, kuhanje, raziskovanje, ohranjanje stikov
Naj te skozi življenje vodi želja po novem znanju.

9. Nehaj se primerjati z drugimi

Če se boš nenehno primerjal z drugimi, ne boš nikoli resnično srečen ali zadovoljen. Razmišljanje o tem, kaj bi lahko bilo, ni niti približno produktivno pri doseganju zastavljenih ciljev in želja. Osredotoči se na svoje življenje in na to, kar si že dosegel in kaj (ter s čim) boš cilje dosegal v prihodnje.

10. Vlagaj v prihodnost

Vlaganje v prihodnost je lahko karkoli, kar ti bo v prihodnje koristilo. To je lahko učenje novih veščin ali vzpostavljanje varčevalnega računa. Vzemi si čas in si predstavljaj, kako želiš, da bi izgledala tvoja prihodnost. Nato se odloči za ukrepe, s katerimi boš to sliko spremenil v realnost.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button