Bivanje

Prva selitev na svoje: kako se spoprijeti s tesnobo ob odhodu od doma?

Prva selitev za mladega človeka vsekakor ni lahka. Povzroča lahko občutke tesnobe in anksioznosti. Kako se spopadati z njimi in kako jih obvladovati?

Doživljanje tesnobe ob prvi selitvi na svoje ni nobena redkost. Terapevti anksioznost definirajo kot najpogostejši občutek študentov. Oba pojava – anksioznost in tesnoba – sta popolnoma normalna, z njima pa se sooča večina študentov, ki prvič zapušča varno toplino doma. Strokovnjaki nam za stabilnost duševnega zdravja nudijo nekaj učinkovitih nasvetov, ki jih velja upoštevati ob spopadanju s tesnobo in stresom ob prvi selitvi.

Najpogostejši vzroki za doživljanje tesnobe

Doživljanje intenzivne tesnobe ob selitvi, zlasti ko se odselimo prvič, je povsem normalno. Pogosto je povezana z negotovostjo in strahom pred neznanim. Tesnoba ob prvi takšni avanturi se lahko razvije na podlagi različnih dejavnikov, od čustvenih, pa vse do prostorskih in celo finančnih.

  • Čustveni elementi so lahko domotožje, izguba domačnosti, strah pred neznanim in pomanjkanje običajnega sistema podpore družine, prijateljev in drugih ljubljenih v naši neposredni bližini.
  • Prostorski dejavniki so lahko videti kot občutek stresa med urejanjem lastnine, stres nam lahko povzroča tudi iskanje parkirnega mesta, prilagajanje na novo življenjsko okolje, novi stanovanjski prostori v študentskem stanovanju ali domu.
  • Finančni pomisleki lahko vključujejo selitvene stroške, načrtovanje proračuna in kakršen koli strah pred finančnimi težavami v zvezi z bližajočimi se šolninami in dolgovi, s katerimi se lahko soočijo študenti in njihove družine v času študija.

Naš um hrepeni po poznavanju, strah pred novimi izkušnjami pa pogosto izzove občutke, ki jih nismo občutili še nikoli, kar lahko bremeni naš vsakdan in naše tipično razpoloženje. Doživljanje tesnobe v zvezi s tovrstnimi mejniki je običajen del našega obstoja, zavedaj pa se tudi, da v teh občutkih nikakor nisi sam!

anksioznost, tesnoba, selitev, prva selitev, bruci, mladi
Vzrokov za doživljanje tesnobe ob selitvi je lahko več.

Kako se spopasti s tesnobo ob selitvi?

Strokovnjaki priporočajo, da se mladi odrasli s tesnobo spopademo tako, da vnaprej opredelimo svoje potrebe po življenjskem slogu. Te potrebe lahko vključujejo tudi telovadbo, razvijanje hobijev in navezovanje novih stikov in prijateljstev.

  1. Izogibaj se uživanju česarkoli, kar bi lahko dodatno sprožilo tesnobo. To vključuje prekomerno uživanje hrane in pijače, ki vsebuje kofein, pa tudi uživanje alkohola ni način za obvladovanje tesnobe. Zaradi vsega naštetega se lahko počutiš še bolj tesnobnega.
  2. Uporabi strokovne vire. Prebiranje relevantnih virov je lahko izjemno dragoceno, saj omogoči učenje strategij obvladovanja tesnobe. Branje in priprava te lahko vsaj delno pripravita na situacijo, v kateri si se znašel in morda ti bo na ta način lažje.
  3. Sodeluj. Iskanje družbene podpore in postopno izpostavljanje novemu okolju lahko sčasoma zmanjša tesnobo. Naj te ne bo strah spoznavati nove ljudi. Zagotovo boš našel vsaj eno osebo, ki ti bo všeč.
anksioznost, tesnoba, selitev, prva selitev, bruci, mladi
Brez panike. Vse bo še dobro!

Kako tesnoba vpliva na (nove) študente

Seveda je vsak od nas individuum, tesnoba in anksioznost pa se kažeta na različne načine. Sploh bruci, ki se podajajo v novo poglavje svojega življenja lahko razmišljajo o številnih vprašanjih povezanih s prihodnostjo. Pojavi se lahko premišljevanje o negotovi prihodnosti. V tem obdobju smo veliko bolj nagnjeni tudi k odlašanju. Izogibamo se vsakodnevnim nalogam in obveznostim, še bolj izrazito pa se izogibamo opravkom, ki so povezani s selitvijo in pripravo na študij. Temu se lahko pridružijo še občutki razdražljivosti, ki negativno vplivajo tudi na našo okolico. Pretirani občutki tesnobe in anksioznosti lahko vplivajo tudi na naše fizično stanje. Pojavijo se lahko spremembe v apetitu, nemirnost, telesne in fizične bolečine, glavoboli in težave s prebavili.

In ne pozabi. Pri tovrstnih izkušnjah in doživljanju takšnih občutkov nisi nikoli sam!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

 

Sorodni članki

Back to top button