Izobraževanje

Letos prvič obeležujemo svetovni dan inženirjev

Danes obeležujemo svetovni dan inženirjev. Dan je namenjen izpostavljanju dosežkov inženirjev in izboljšanju zavedanja, da sta inženirstvo in tehnologija v središču modernega načina življenja in trajnostnega razvoja.

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je 4. marec za Svetovni dan inženirjev za trajnostni razvoj, kot je uradno ime tega dne, razglasila na predlog Svetovne zveze inženirskih organizacij (WFEO). Zveza je svetovni dan predlagala leta 2018, ko je praznovala 50-letnico ustanovitve. 4. marca 1968 so se pod okriljem Unesca v Parizu zbrali predstavniki 50 znanstvenih in tehniških združenj z vsega sveta in ustanovili WFEO. Unesco je tako leta 2019 tudi uradno razglasil svetovni dan, ki ga zato letos praznujemo prvič.

Inženirstvo je ključnega pomena za sodobno družbo, saj skrbi za tehnološki in trajnostni napredek.

Inženirstvo igra ključno vlogo pri doseganju ciljev ZN glede trajnostnega razvoja. Uporablja znanstvene principe za razvoj praktičnih rešitev. Rešitev na področjih prehrane, vode, energije, okolja, trajnostnih mest, odpornosti na naravne katastrofe in drugih, ki so ključni za človeštvo.

Inženirstvo je ključno tudi za nove tehnologije, ki omogočajo četrto industrijsko revolucijo. Tehnologija, kot so umetna inteligenca, internet stvari, robotika in kvantno računalništvo.

Unesco pričakuje, da bodo organizacije in pisarne ZN ter predvsem vlade, šole, univerze, civilna družba in drugi svetovni dan inženirjev izkoristili za ozaveščanje o pomenu inženirstva.

Inženirska zbornica Slovenije (IZS) bo prvi svetovni dan inženirjev obeležila z izobraževalnim dogodkom v Cankarjevem domu v Ljubljani, na katerem bodo domači in tuji strokovnjaki razpravljali o integralnem projektiranju in vodenju projektov.

 STA / UK
 Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button