IzobraževanjePriložnosti

Prva potujoča učilnica Simbioza Mobiln@ išče prostovoljce

Ti beseda IKT ne povzroča težav? Obvladaš osnove uporabe računalnika, pametnega telefona, tablice ali pa si že napreden uporabnik in bi svoje znanje kot prostovoljec/ka rad/a delil/a z drugimi? Verjameš, da si vsaka generacija zasluži poznavanje digitalnih veščin in si to pripravljen/a uresničiti? Pridruži se potujoči učilnici Simbioza Mobiln@.

Prva potujoča učilnica v Sloveniji

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza Genesis že deseto leto opismenjuje različne generacije na področju digitalnih veščin. Ker verjamejo, da vsak posameznik to znanje potrebuje, ga želijo ponuditi na vsakem koraku in prav tako na vsakem področju. Z željo, da svojo dejavnost iz Ljubljane prenesejo v vsako slovensko vas, so ustvarili prvo pravo učilnico na kolesih – Simbioza Mobiln@.

Simbioza Mobiln@ je prva potujoča učilnica v Sloveniji, s katero preko najsodobnejših digitalnih izobraževalnih pobud in iniciativ približajo uporabo IKT orodij starejšim. Predvsem starejšim občanom (65+), ki se želijo naučiti uporabe računalnika in pametnih telefonov. Namenjena pa je tudi starejšim odraslim (50+), ki so iskalci zaposlitve ali zaposleni, a do sedaj niso imeli dostopa do spoznavanja digitalnih veščin.

Preko učilnice na kolesih v Simbiozi dosežejo tiste starejše, ki običajno ne morejo zlahka dostopati do nosilcev znanja in izobraževalnih virov. Tako prispevajo k premostitvi izobraževalne vrzeli na področju IKT med mestnimi in podeželskimi območji. Hkrati zmanjšujejo tudi vrzel med starejšim prebivalstvom v Sloveniji in neustavljivim napredkom tehnologije nasploh.

Pomagaj starejšim izboljšati digitalno pismenost

Po drugi strani je projekt namenjen tudi mladim iz lokalnih okolij. Le-ti so vključeni v projektne aktivnosti s čimer pridobivajo nove digitalne kompetence in razvijajo socialne veščine. Tako Simbioza v lokalnih okoljih izvaja delavnice digitalnega opismenjevanja starejših preko medgeneracijskega sodelovanja.

Starejši bodo s tvojo pomočjo izboljšali svojo digitalno pismenost ter postali “neustrašni” uporabniki digitalnih orodij in storitev. Imeli bodo bolj kakovostno življenje, večjo neodvisnost, boljšo informiranost, predvsem pa večjo socialno vključenost v družbo.

Potujoča učilnica Simbioza Mobiln@ uvaja nove prožne oblike učenja v inovativnem učnem okolju, ki podpira lažji razvoj IKT kompetenc pri starejših. Poleg izvedbe brezplačnih IKT delavnic so starejšim na voljo tudi dodatne storitve. Npr. individualno svetovanje in ozaveščanje ter druge storitve povezane z uporabo IKT tehnologij.

Ciljna skupina oseb, ki bodo vključeni v izobraževalne delavnice so osebe starejše od 55 let.

Kako lahko pomagam?

Simbioza išče pomoč za izvajanje računalniških delavnic na terenu. Pričakujejo osnovno znanje uporabe elektronskih medijev, kot so: pametni telefon, tablica in računalnik, dobro voljo ter pripravljenost za delo s starejšimi.

Na elektronski naslov info@simbioza.eu pošlji svoj življenjepis ter kratek opis znanja digitalnih veščin. Ob delo boš spoznaval slovenska mesta ter vasi in se vozil s prvo pravo učilnico na kolesih. Nudijo tudi mentorstvo, spoznavno srečanje s paketom presenečenja, izobraževanja in mesečna druženja z ekipo. Udeležil se boš lahko tudi računalniškega tečaja v okviru Simbiozine digitalne akademije po lastni izbiri.

Pohiti, rok prijave je 22. oktober 2021.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button