Življenjski slog

Pot do uspeha: 7 ovir, ki jih moraš premagati

Uspeh posameznika na zastavljeni poti predstavlja predvsem njegovo miselno naravnanost do zastavljenih ciljev. Ravno to pa predstavlja tudi ključno razliko med uspešnimi in manj uspešnimi. Gre predvsem za razliko v pristopu reševanja težav in ovir, ki pestijo posameznika.

Dejstvo je, da ne smemo takoj obupati in predvsem ne smemo dovoliti, da nas slabe misli in trenutek slabosti prepričajo, da nam ne bo uspelo. Uspešni posamezniki so bolj optimistični ter na težavo gledajo zgolj kot eno izmed novih izkušenj. Izkušnja iz katere se lahko nekaj naučijo in v nadalje gledajo, da podobne napake več ne storijo. Negativno naravnanost, ki je največja težava večine ljudi, pa potlačijo na stran in ne dovolijo, da bi jih ta ovirala pri realizaciji zastavljenih načrtov.

Pomembno je, kako doživljaš uspeh in še pomembneje, kako vidiš neuspeh.

Martin Seligman (University of Pennsylvania) meni, da je uspeh posameznika odvisen predvsem od njegovega lastnega prepričanja o tem, na kakšen način sam gleda na lastne napake in spodrsljaje, torej od njegove miselne naravnanosti. Pomembno je, ali posameznik na svoj neuspeh gleda kot na posledico osebnih nenadzorovanih pomanjkljivosti. Ali pa morda nanj gleda optimistično, le kot na eno izmed napak ali kot eno izmed novih izkušenj, iz katere se lahko nekaj nauči, v nadalje pa gleda, da podobne napake več ne stori.

V ozadju uspešnega posameznika, ki zna dobro nadzorovati svojo miselno usmerjenost, pa se skriva tudi visoka emocionalna inteligenca (EQ). Ohranjanje uspešne in pozitivne naravnanosti namreč ni ravno mačji kašelj. Ravno zato je tukaj nekaj dejavnikov, s katerimi se ne bi smeli obremenjevati in se zaradi njih zadrževati pri uresničitvi ciljev:

Ovire, ki jih moreš premagati na poti do uspeha

  1. Starost je le številka. Uspešni posamezniki si ne dovolijo, da bi starost bila tista, ki odloča o tem, kdo so ter česa so sposobni. Potrebno je poslušati svoje srce in slediti svojim željam.
  2. Kaj si mislijo drugi? Oziranje na to, kaj si drugi mislijo, je izguba časa in energije. Vsak uspešen posameznik se zanaša le nase in na svoj dober občutek glede svojih načrtov ter se pri tem ne ozira na mnenje drugih.
  3. Strupeni nasprotniki, na katere je potrebno vedno biti pozoren in paziti, da nas ne zavedejo na kriva pota. Obdati se je potrebno z dobrimi ljudmi, ki spodbujajo in pomagajo nadgraditi potenciale in sposobnosti.
  4. Strah predstavlja samo negativno čustvo, ki ga moramo zanemariti in premagati. Gre za izbiro. Uspešni posamezniki ga preprosto izključijo iz glave in gredo naprej.
  5. Negativnost: Tudi ko gredo stvari navzdol in se ne konča tako, kot smo si zamislili, ne smemo podleči slabim mislim in se samo pritoževati, temveč misliti na tisto dobro, na stvari, ki so nam uspele.
  6. Preteklost ali prihodnost: Osredotočiti se moramo predvsem na sedanjost in dati vse od sebe, da bo ta čim boljša. Napake preteklosti moramo sprejeti in jih vzeti kot izkušnjo, ki nam bo pomagala ustvariti boljšo prihodnost, pri tem pa se moramo naučiti uživati sedanjost in izkoristiti trenutek.
  7. Pogled na svet: Svojo energijo moramo usmeriti predvsem na svoje cilje in k njihovi realizaciji in se ne obremenjevati ter zatirati svojih načrtov zaradi slabih stvari, ki se dogajajo po svetu. Ravno to nam bo pomagalo narediti svet boljši za nas in ustvariti več pozitivne energije.

 

 Mladi podjetnik (vir)
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button