ZdravjeŽivljenjski slogZnanost

Zakaj so nekateri ljudje bolj nerodni kot drugi?

Vsi smo lahko občasno nerodni. Spotaknemo se ob robnik, polijemo kavo, se udarimo ob rob mize. Včasih pa nerodnost ni le nesreča, pač pa ponavljajoča se težava. Če te zanima več o nerodnosti in o tem, ali je to nekaj, kar te mora skrbeti, ali je le običajen del življenja in osebnosti, beri naprej!

Včasih se zdi, da so nekateri bolj nerodni kot drugi. V večini primerov se nerodnosti nasmejimo, včasih pa lahko nerodnost pripelje tudi do nekoliko hujših nesreč. Biti neroden pa ni vedno osebna lastnost. Nerodnost lahko nakazuje na več različnih stvari.

Kaj pomeni biti neroden?

V večini primerov ni razloga za skrb. Pogosto je le manifestacija slabe koordinacije, prehitrega gibanja (no, včasih tudi tudi kakšnega kozarčka preveč). Čeprav smo vsi občasno nerodni, nekateri enostavno veljajo za bolj nerodne. Če se sam uvrščaš mednje, te lahko potolažimo, da na koordinacijo vpliva več dejavnikov.

nerodnost, nerodni ljudje, anksioznost, menstruacija
Polita kava, spotikanje in padanje iz rok … Zakaj so nekateri bolj nerodni kot drugi?

Je nerodnost resna?

Nerodnost sama po sebi ni resen problem, pač pa le simptom. Da bi veljala za resno težavo, mora biti nenadna, huda ali trajati dlje časa. Če se nikoli nisi imel za bolj nerodnega, pa si nenadoma ugotovil, da ti stvari kar padajo iz rok, polivaš pijačo in se spotikaš brez očitnega razloga, morda obstaja manjši razlog za skrb. Zlasti, če nerodnost spremljajo naslednji simptomi:

 • vrtoglavica,
 • slabost ali bruhanje,
 • glavoboli,
 • mišična oslabelost,
 • doživljanje močnih in na videz naključnih vonjav,
 • epileptični napadi.

Nerodnost skupaj z enim ali več od teh simptomov lahko pomeni, da bolehaš za katero od naslednjih bolezni, vendar se pred zagonom kakršne koli panike posvetuj s svojim zdravnikom:

 • epileptični napadi,
 • kap,
 • nekatere vrste raka,
 • Parkinsonova bolezen,
 • možganska poškodba ali tumor,
 • Alzhaimerjeva bolezen.

Vendar pa je veliko bolj verjetno, da običajna nerodnost izvira iz hormonskih sprememb ali blagega do zmernega duševnega stanja.

Nerodnost in tesnoba

Anksioznost prinaša veliko neprijetnih občutkov, zaradi katerih bi lahko že ob misli na to postali živčni. Povsem normalno je, da si neroden ko si pod stresom. To se zgodi iz več razlogov:

 • Roke postanejo tresoče, zato je težje držati stvari v primežu.
 • Roke so lahko potne, zato ti stvari padajo iz rok.
 • Mogoče tudi sam malo pretiravaš. Motorični sistem telesa je zelo inteligenten: motorični korteks v možganih se odziva na senzorični vnos, da nam pomaga pri koordinaciji gibanja. V tem, kar počne, je tako dober, da lahko številna vsakodnevna opravila opravljamo samodejno, ne da bi morali o njih veliko razmišljati. Vendar tesnoba to spremeni – preproste stvari postanejo težke, ko tesnoba vsak tvoj gib postavi pod drobnogled. Če se osredotočaš na vsak korak, namesto, da bi zaupal svojemu telesu, je večja verjetnost, da se boš spotaknil.

Kako se izogniti nerodnosti, ko smo zaskrbljeni?

Nerodnost je preprosto del reakcije našega telesa na tesnobo. Zato je najučinkovitejši način za reševanje tega tako, da se umirimo. Morda lahko poskusiš naslednje:

 1. Dihalne vaje za uravnavanje vnosa kisika in upočasnitev srčnega utripa.
 2. Osredotočanje na čutno zaznavanje, da usmerimo svojo pozornost na trenutno okolico in na sedanji trenutek.
 3. Pripravimo se vnaprej, da zmanjšamo strah pred neznanim. Ko bomo imeli dobro predstavo o tem, kam gremo, kdo bo tam in verjeten potek dogodkov, se bomo lažje sprostili in uživali v izkušnji.

Nerodnost in menstruacija

Ko se bliža menstruacija, pogosto pozabljamo na vse, se spotikamo ob lastne noge, v naših rokah pa ne ostane nič. Za pojav nerodnosti med menstruacijo obstaja več možnih razlag. Hormonska nihanja, ki se pojavijo tik pred začetkom menstruacije, lahko motijo regulacijo možganskih centrov, odgovornih za kognitivne funkcije. Poleg tega je večja verjetnost, da bomo med in pred menstruacijo zadrževale vodo, kar lahko spremeni naše težišče in tako poruši naše ravnotežje.

nerodnost, nerodni ljudje, anksioznost, menstruacija
Je nerodnost povezana tudi z menstruacijo?

Kako ne biti nerodna med menstruacijo?

Čeprav lahko storimo precej malo, da bi spremenile delovanje svojega cikla, si lahko med menstruacijo stvari olajšaš tako, da:

 • Dovolj spiš. Ko si utrujena, noben mentalni, fizični ali čustveni sistem ne bo v najboljšem stanju.
 • Zmanjšanje slane in sladke hrane, ki lahko poveča zadrževanje vode.
 • Odloži telefon. Poglej okoli sebe, poglej kam greš, poglej svoje prijatelje. Omejitev časa pred zaslonom v času menstruacije ti lahko pomaga ostati bolj osredotočena.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button