ZdravjeŽivljenjski slog

Zakaj je moja menstruacija tako močna?

Na 'tiste dni' je glavno žensko orožje tampon, vložek, menstrualna skodelica ali pa kombinacija vsega. Sploh, če je naša menstruacija močnejše narave. Stvar zagotovo ni prijetna, dobra novica pa je, da v tem nikakor nisi sama!

Popolnoma normalno je, da je naša menstruacija nekoliko močnejša dan ali dva. Vedi pa, da se za to ‘težo’ skriva tudi nekaj vzrokov, ki jih morda sploh ne poznaš.

Če nisi čisto prepričana, kaj se dogaja ‘tam spodaj’ je morda čas, da začneš svoje menstrualne cikle podrobneje opazovati. Morda si lahko omisliš tudi vodenje dnevnika in se na podlagi lastne evidence odločiš, ali je čas za obisk zdravnika.

Pa poglejmo, kaj običajno povzroča močne menstruacije in kako ločiti tipičen naporen dan od česa malo bolj dramatičnega.

Kaj štejemo pod “težko obdobje”?

Vsaka ženska je drugačna in tako je tudi z našimi menstruacijami in menstrualnimi cikli. Kaj pa je tipičen tok v primerjavi s težkim? Nikakor ne pozabi, da se morda tvoje ‘težko stanje’ razlikuje od ‘težkega stanja’ katere druge.

Menstruacija se lahko spreminja tudi pri vsaki posameznici, sploh, če uživamo kontracepcijske tabletke, smo po porodu, ali pa se bližamo menopavzi.

menstruacija, menstrualni cikel, zdravnik
Vložki, tamponi, menstrualne skodelice in all that jazz dekleta še kako dobro poznamo.

Kaj povzroča močno menstruacijo?

Na močno menstruacijo lahko vplivajo določeni zdravstveni dejavniki. Nekatere stvari, ki lahko povzročijo večji tok od običajnega, vključujejo:

 • določena kontracepcija,
 • maternični fibroidi,
 • hormonska stanja,
 • motnje strjevanja krvi,
 • zdravila in
 • druga zdravstvena stanja.

Domača zdravila za močne menstruacije

Brez panike! Ob prvi močni menstruaciji ni treba pognati vsega zdravstvenega doma v zrak, niti pokupiti cele lekarne. Ob močnih menstruacijah lahko imaš občutek, da si nekaj dni popolnoma izbrisana. Na srečo pa obstaja nekaj domačih ‘zdravil‘, da si povrneš energijo.

 • Uživaj živila, bogata z železom. Zadostna količina železa lahko pomaga, da ostanemo polni energije. V zmernih količinah so dober vir železa obogatena žita, govedina, piščanec, puran, ribe, fižol in temna čokolada.
 • Ostani hidrirana! Če popiješ dovolj vode, lahko preprečiš občutek šibkosti in vrtoglavice. V času menstruacije se poskusi izogibati alkoholu, ki ima dehidracijski učinek.
 • Sprejmi ukrepe za udobje. Saj poznaš all that jazz … Kakšen lekadol in grelna blazinica, ki jo položiš na spodnji del trebuha lahko znatno pomagata pri preprečevanju bolečih krčev.
menstruacija, menstrualni cikel, zdravnik
Poznaš domača zdravila, ki ti lahko olajšajo tiste dni?

Kdaj k zdravniku zaradi močne menstruacije?

Nekaj težkih dni tu in tam resnično ni nič posebnega. S svojim zdravnikom pa se moraš absolutno pogovoriti, če je tvoja menstruacija konstantno zelo močna in krvavitev spremljajo še drugi zdravstveni simptomi. K zdravniku se odpravi, če:

 • tvoje menstruacije trajajo več kot 7 dni.
 • Krvaviš po menstruaciji.
 • Tvoja menstruacija v veliki meri vpliva na kakovost tvojega vsakdanjega življenja.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button