KulskoŽivljenjski slog

Zmagaj v boju z domotožjem

Kako preživeti študijsko leto, če te daje domotožje?

Začetek študijskega leta pomeni za mnoge, predvsem bruce, prvo daljšo ločitev od doma. Po nekaj časa nas lahko obišče tisto, o čemur na začetku še ne razmišljamo – domotožje.

Če srednje šole bolj ali manj obiskujemo v kraju bivanja, nas želja po določenem študiju pogosto pelje v drug kraj. Kraj, kjer ni domače postelje, hotela mama in očeta, ki bi nas na poti v službo spotoma odložil pred faksom. Nekaterim je to v užitek in komaj čakajo, da odletijo iz domačega gnezda in zaživijo na bolj samostojen način. Drugim, bolj navezanim na domače okolje, lahko to povzroči nemalo stresa. Če je tudi tebe strah življenja stran od domačih, potem je ta članek zate. Pripravili smo namreč seznam načinov, kako preživeti študijsko leto, če te muči domotožje.

Kako prebroditi to težavno obdobje, ko te poleg domačih nalog in kolokvijev pesti še domotožje?

 

1.    Odpravi se ven

Domotožje je najbolj močno takrat, ko si sam. Ko se preko Skypa pogovarjaš mamo, babico, punco ali fantom. Seveda se je dobro pogovarjati z domačimi, a preveč telefoniranja domov se lahko spremeni v nezdravo navado, ki domotožje le še poglobi. Če se v študentski sobi počutiš preveč osamljeno, pograbi stvari in učni prostor preseli v knjižnico ali najbližjo kavarno. Prisili se, da zapustiš sobo in greš v prostore, kjer je več ljudi.

 

2.    Imej »žalosten dan«

Če ti bo kateri dan še posebej hudo, pusti, da te žalost in domotožje prevzameta. Ampak le za en dan. Po tem dnevu moraš nadaljevati živeti. Odidi iz sobe, obišči koncert, pojdi v fitnes na prostem ali pa se sprehodi na Kalvarijo.

 

3.    Ustvari si »dom daleč od doma«

Tvoja študentska soba ne bo nikoli nadomestila doma in domačega kraja. A ogromno stvari lahko narediš, zaradi katerih se počutiš bolj domače. Razmisli o stvareh, ki si jih rad počel doma in jih na nek način obnovi v novem kraju. Če si rad vpleten v dogajanje v kraju in organizacijo, se včlani v študentski svet, postani tutor ali član študentskih organizacij. Obštudijskih dejavnosti je ogromno. Ob tem, da ti pustijo izkušnje, ti dajo tudi nova prijateljstva. Novi prijatelji pa pomenijo manjše domotožje.

Domotožje lahko premagaš, če si čim več v družbi z novimi sošolci, prijatelji

 

4.    Vedi, da nisi edini

Čeprav se ti zdi, da si edini, ki ga muči domotožje, to vsekakor ne drži. V študentski sobi organiziraj filmski večer, kjer vsak prinese svojo odejo in nekaj za prigrizniti. Tvoje domotožje bo s tem manjše. Mogoče pa boš s tem dejanjem domotožja rešil še stanovalca iz sosednje sobe.

Recept je torej, da si čim bolj aktiven in čim manj čepiš doma. Vzemi si čas in preveri, kaj vse lahko počneš v kraju študija. Aktivnosti in organizacij, ki ponujajo kvalitetne izkušnje je ogromno. Tudi če trenutno ne iščejo novih članov, se ne boj vprašati.

Pa srečno v novem študijskem letu!

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NKB
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button