Kulsko

Maribor brez silvestrskega ognjemeta

Denar za ognjemet bo letos namenjen dobrodelnim organizacijam.

Tradicionalna sponzorja silvestrske svetlobe na nebu v Štajerski prestolnici sta se letos odločila, Večer in Nova KBM, sta se letos odločila, da bosta namesto za ognjemet raje poskrbela za veselje tistih, ki potrebujejo pomoč.

Na pobudo mariborskega župana Saše Arsenoviča sta se oba tradicionalna sponzorja silvestrskega ognjemeta odločila, da denar namesto za rakete raje namenita humanitarnim društvom in organizacijam.

Denar, ki bi ga sicer namenili za ognjemet, bo tako prejelo dvanajst organizacij: Rdeči križ Maribor, Karitas Maribor, Pika – dnevni center za otroke in mladostnike Maribor, Varna hiša Maribor, zavetišče za brezdomce na Šentiljski cesti, Svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab Maribor, društvo Toti DCA (Dnevni center aktivnosti za starejše), VDC Polž, društvo Sonček, Materinski dom Bresternica, društvo Hospic Maribor in Zveza prijateljev mladine Maribor.

Vsi, ki boste silvestrovali v Mariboru, boste to letos počeli brez tradicionalnega ognjemeta, ko ura odbije polnoč.

Odločitev prav tako sledi pobudam agencije za okolje in drugih okoljskih organizacij, ki zadnja leta vse slovenske občine pozivajo, naj silvestrovanja na prostem organizirajo brez ognjemetov, saj so ti prav pozimi za okolje še posebno obremenjujoči. V času ognjemetov so namreč lahko mejne koncentracije prašnih delcev v zraku občutno presežene. Velja poudariti, da svetlobne rakete, ki jih v zrak pošiljajo mnogi kar z domačega vrta, prav tako slabšajo kakovost zraka. Vse glasnejši so tudi lastniki in ljubitelji živali, ki opozarjajo na to, da je glasno pokanje za živali hud stres.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button